Dok su se radovali što su ušli u parlament, zaista sam pomislio - ne znate šta vas tu čeka: Žarko Korać o novom sazivu Skupštine 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Izbor predsednika skupštine Vladimira Orlića koji je do sada bio poznat po izuzetno agresivnom ponašanju prema poslanicima opozicije, često im bukvalno ne dozvoljavajući da završe izgovorenu rečenicu i Milenka Jovanova kao predsednika poslaničke grupe SNS, koji se pre učlanjenja u SNS zalagao za “jezičke patrole” po Vojvodini koje bi privodila svakoga ko ne govori na ulici srpski jezik, pokazuje da je SNS sve spremila da tek formirana skupština Srbije bude gladijatorska arena a ne mesto za rad – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući ishod protekla dva dana u parlamentu, gde je, posle dve godine. u skupštinske klupe sela i opozicija, sagovornik Danasa kaže da nema nikakve iluzije da će se moći izbeći neprekidni incidenti opozicije i pozicije.

– Prošli parlament je bio bez opozicije, ovaj će biti pod parolom “opozicija je neprijatelj naroda”. A opozicija je vrlo politički heterogena, jedan njen deo je izrazito antizapadno i proruski orijentisan. Oni su rezervni sastav SNS šta god o sebi pričali – smatra Žarko Korać.

Zapravo, dodaje on, u ovom parlamentu će biti izrazito teško za rad onom malom delu prodemokratske opozicije.

– Od njihovih sposobnosti zavisi koliko će se čuti – ističe Korać.

Prema njegovim rečima, nema stvarnog parlamentarnog života u zemlji gde sve odlučuje jedan čovek.

– Unutar opozicionog bloka ima ljudi sa parlamentarnim iskustvom, oni će u početku voditi glavnu reč. A tek ćemo videti neke od mladih poslanika, do sada su u javnim nastupima bili jako dobri. Svakako će se boriti za svoje političke stavove. To su pokazali prva dva dana. Ali protiv njih stoji organizovana i jako disciplinovana stranačka mašina, koja će se truditi da se što manje čuju i ono što je uvek bio specijalitet SRS i sada SNS, da ih javno kompromituje izmišljenim optužbama. Dok su se radovali što su ušli u parlament zaista sam pomislio: ne znate šta vas tu čeka – zaključuje Žarko Korać,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari