Dokle će nasilnici iz Narodnih patrola neometano da tuku učesnike protesta Srbija protiv nasilja? 1foto: Printscreen/N1

I peti protest Srbija protiv nasilja, koji je u subotu, 3. juna, opet izveo na ulice Beograda, prema brojnim procenama, više od 50.000 ljudi, obeležili su incidenti koje su izazvali pripadnici Narodnih patrola, a čija lica su i ovog puta zabeležena kamerama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i pored tih jasnih dokaza o kojim licima je reč, nedeljama unazad ne reaguje, uprkos činjenicama kojima celokupna javnost svedoči, a to je brutalno nasilje nad mirnim građankama i građanima, udaranjem kaiševima po telu i licu.

Policija u civilu gotovo da ne reaguje na ovakve fizičke napade nasilnika, što se jasno može videti na snimcima, dok policajaca u uniformama ni nema na protestima, iako su na ulicama desetine hiljada ljudi.

Dokle će nasilnici iz Narodnih patrola neometano da tuku učesnike protesta Srbija protiv nasilja? 2
Foto: M. Obradović

Na pitanja zašto ovi nasilnici neometano tuku ljude na protestima i zašto odmah nakon prvog puta nisu procesuirani, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nismo uspeli da dobijemo odgovor.

MUP ćuti

Dok MUP ćuti, nižu se izjave opozicionara i upućene javnosti da je reč o nasilnicima koje kontroliše režim Aleksandra Vučića i da je njihova uloga upravo to, da napadaju građanke i građane na mirnim, masovnim demonstracijama – protiv nasilja – kako bi uticali na to da se protesti ugase, usled opasnosti po fizičku bezbednost učesnika.

– To su sve očekivani pokušaji režima da izazove incidente na mirnim građanskim protestima, kako bi ih mogli preko svojih ratnopropagandističkih paramedijskih struktura predstaviti kao nasilne. U zavisnosti od toga koliko režim bude tonuo u paniku, moguće je očekivati još više ovakvih pokušaja – kaže za Danas Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV.

Dokle će nasilnici iz Narodnih patrola neometano da tuku učesnike protesta Srbija protiv nasilja? 3
Foto: Medija centar

Kako dodaje, dodatni problem je u tome što policija ne obezbeđuje na adekvatan način građanske demonstracije “koje su sada po brojnosti vrlo blizu onim petooktobarskim kada smo konačno srušili zlikovca Miloševića”.

– Zbog toga organizatori protesta moraju da izgrade još bolju sopstvenu infrastrukturu obezbeđivanja protesta, kako bi se takvi pokušaji osujetili već u startu, a potencijalni izgrednici izolovali i jasno razotkrili – kaže Grunjić.

On smatra da je iskustvo iz demonstracija devedesetih godina prošlog veka veoma dragoceno i da ga treba maksimalno koristiti, kao i ljude iz tog vremena, poput organizatora studentskih protesta, ljude iz Otpora, iskusne opozicionare…

Borimo se protiv Miloševićevih i Šešeljevih naslednika koji vrlo dobro znaju šta znači ulica i zbog čega su najzad u velikom strahu

– Naravno, u kombinaciji sa kreativnošću mladih ljudi koji čine sve veći procenat učesnika protesta, što je od ogromnog značaja. Na kraju krajeva, neprijatelj nam je isti kao i onda, borimo se protiv Miloševićevih i Šešeljevih naslednika koji vrlo dobro znaju šta znači ulica i zbog čega su najzad u velikom strahu, jer pred sobom imaju građane oslobođene straha, kojima je na vrh glave i simulacije stvarnosti koje im nude režimski mediji, i Vučićevog glumatanja, i agresije Ane Brnabić i ostalih režimskh čauša – zaključuje naš sagovornik.

Napomenimo i da grupe desničara već drugi put za redom od početka protesta Srbija protiv nasilja upadaju na privatni posed televizije N1 u pokušajima da ometaju rad novinarki i novinara, kao i da na to policija, takođe, ne reaguje.

Podsetimo, u poslednjem nasilju takozvanih Narodnih patrola, u subotu, 3. juna, poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović našao se u metežu i pokušao da zaštiti čoveka, kojeg su huligani napali.

„Jedan od njih se zaleteo kroz njihovu masu i glavom me udario, pokušao sam da se malo izmaknem ali nisam uspeo“, rekao je Gavrilović.

Policija je odvela napadnutog čoveka ali ne i one koji su krenuli da ga tuku.

Među napadačima na čoveka sa protesta su, kako je rekao reporter N1, članovi Narodnih patrola Damnjan Knežević i Ilija Vuksanović, koji su tokom prethodnih protesta napali i lidera Kreni-promeni Sava Manojlovića i jednu devojku.

Oni su se nakon toga vratili do žardinjera ispred Skupštine. Nosili su transparente koji su povezani sa Vladimirom Putinom i slovo Z.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari