Dopisnik austrijskog javnog servisa ORF Kristijan Veršic: Od predsednika Vučića sam saznao da će biti rata u Ukrajini 1Foto: Printscreen / Kosovo online

Dopisnik austrijskog javnog servisa ORF sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine Kristijan Veršic, koji je zbog izveštavanja sa ratišta prava zvezda u Austriji, predstavio je svoju knjigu „Moj novinarski život“, koja, kako kaže, sadrži ponajviše dogodovština iz Jugoistočne Evrope.

Koliko je Veršic omiljen u Austriji svedoči činjenica da je knjiga, koja je tek nedavno objavljena, već prodata u više od 21.000 primeraka, pa je ovaj vrsni novinar nagrađen i „Zlatnom knjigom“.

Prilikom svake promocije knjige, kao i prilikom obavljanja svog novinarskog posla, najčešća pitanja odnose se na njegov boravak na ratištu.

Tako je i prilikom predstavljanja knjige u organizaciji „Političke akademije Narodne partije Austrije“ upitan kada je shvatio da će izbiti rat u Ukrajini, prenosi Kosovo online.

„Znao sam da će biti rata 20. decembra 2021.godine, nakon intervjua sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, odgovorio je Veršic.

Vučić je, podseća Veršić, nekoliko nedelja pred intervju bio u poseti kod ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Pitao sam ga posle intervjua da li mogu još nešto da ga pitam u vezi sa Ukrajinom. Tada sam ga pitao, pošto Ukrajina planira vojne vežbe sa NATO – šta bi moglo da se desi. Na to sam od Vučića dobio odgovor: ’Polazim od toga da neće imati vremena ni za jednu vojnu vežbu sa NATO’. Dodao je i da strahuje da SAD i Evropljani Putina ne shvataju ozbiljno“, preneo je Veršic.

Tada mu je, kaže, bilo jasno da predstoji rat u Ukrajini.

Na pitanje na koje je intervjue posebno ponosan, kaže da mu je na prvom mestu intervju sa Vojislavom Koštunicom 7.oktobra 2000. godine, kojeg je tada, kao tek izabranog predsednika, uspeo da intervjuiše kao jedini strani novinar.

U svojoj knjizi, ali i u razgovoru sa publikom, pominje i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, sa zanimljiivim detaljima, poput onoga zašto intervjuje sa njim ne radi stojeći.

„Obično sam radio intervjue sa Đukanovićem sedeći, ali jednom, pošto je imao problema sa vratom, morali smo da stojimo. Pošto sam ja visok 175 santimetara, a on znatno viši, to je izgledalo smešno“, rekao je Vlašic.

Priča da su mu se po povratku u Austriju svi smejali zbog toga kako je izgledao držeći mikrofon „u vazduhu“, a i supruga ga je zamolila da sa Đukanovićem više ne radi intervjuje stojeći.

Takođe, Veršic je sa publikom podelio i neke manje uzbudljive detalje, na primer to da svoj novinarski posao, kada radi priloge, često radi na „čudnim mestima“, pa i u toaletu.

Ukazuje da je na ratištu važno da novinar bude prepoznat, pa je on u skladu sa tradicijom zemlje iz koje dolazi, često delio Mocart kugle, za koje je, kaže, postao najveći promoter u Ukrajini.

Rat u Ukrajini opisuje kao „mešavinu Prvog svetskog i najmodernijeg rata“.

„Prvi svetski rat zbog značaja artiljerije, jer su Rusi ispaljivali 50.000 do 60.000 artiljerijske municije dnevno. Najmoderniji rat zato što se koriste najmodernija oruđa, posebno dronovi“, objasnio je Veršic.

On je ukazao da se, na osnovu razorenih dronova, može reći da niko ne poštuje sankcije.

Rat u Ukrajini, smatra, trajaće najmanje do leta, jer predstoje velike ofanzive, dok ni na jednoj strani ne postoji spremnost na razgovor.

Ocenjuje i da nema vojnog rešenja za taj sukob.

Veršic u izjavi za Kosovo onlajn dodaje da je 22 godine proveo na Balkanu, a osam u Ukrajini.

„U ovoj knjizi ima zaista puno stvari u vezi za Balkanom. Ipak, 22 godine sam na Balkanu, osam godina u Ukrajini, što znači da anegdota imam više sa Balkana. Trudio sam se da prikažem različite događaje i u tom kontekstu, u knjizi ima više Balkana, nego Ukrajine“, zaključio je Veršic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari