Demokratska partija Kosova, prema konačnim rezultatima, osvojila je na parlamentarnim izborima 34,3 odsto glasova i tako obezbedila 37 od 120 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, saopštila je juče Centralna izborna komisija.
Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova s 22,6 odsto glasova i 25 poslaničkih mandata, a na trećem – Alijansa novo Kosovo sa 12,3 odsto glasova i 13 poslaničkih mandata.

Demokratska partija Kosova, prema konačnim rezultatima, osvojila je na parlamentarnim izborima 34,3 odsto glasova i tako obezbedila 37 od 120 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova, saopštila je juče Centralna izborna komisija.
Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova s 22,6 odsto glasova i 25 poslaničkih mandata, a na trećem – Alijansa novo Kosovo sa 12,3 odsto glasova i 13 poslaničkih mandata. Demokratski savez Dardanije osvojio je 10,1 odsto glasova i 11 poslaničkih mesta, dok je Alijansa za budućnost Kosova dobila 9,6 odsto glasova i 10 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova.

O formiranju vladajuće koalicije u utorak

Demokratska partija Kosova će u utorak na sednici Predsedništva stranke odrediti naredne korake za formiranje vladajuće većine, saopšteno je juče iz DPK. Hašim Tači, predsednik DPK u subotu je izjavio da ne isključuje mogućnost stvaranja koalicije ni s jednom partijom, dok je potpredsednik DPK Hajredin Kuči u izjavi za Betu rekao da su spremni da mesto zamenika premijera Kosova ustupe predstavniku srpske zajednice, koja je osvojila 10 poslaničkih mesta.

Partije nezadovoljne rezultatima imaju pravo da u roku od 48 sati podnesu žalbe, da bi posle toga šef Unmika mogao da potvrdi rezultate izbore. Od albanskih partija izborni prag nisu prošle Reformistička partija ORA čiji je lider Veton Suroi, Partija pravde i Pokret za nacionalno oslobođenje Kosova.
Partije koje predstavljaju nacionalne manjine, osim 20 rezervisanih mesta, osvojile su i dodatna četiri mesta, tako da u Skupštini Kosova imaju 24 mesta.
Od partija koje predstavljaju kosovske Srbe po tri poslanička mandata dobile su Samostalna liberalna stranka i Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije. Po jedan mandat su dobile Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije, Srpska narodna stranka, Srpska kosovsko-metohijska stranka i Nova demokratija. Prema rezultatima, zbog bojkota izbora predstavnici srpske zajednice dobili su samo 10 rezervisanih mesta koja im pripadaju po Ustavnom okviru Kosova. Bošnjaci su dobili ukupno pet mesta i to Koalicija „Vakat“ – tri mesta, a Stranka demokratske akcije Kosova – dva. Jedno mesto je osvojila i Građanska inicijativa Gore. Turska demokratska partija Kosova osvojila je tri poslanička mesta, dok su po jedno mesto obezbedili Ujedinjena partija Roma, Demokratska partija Aškalija i Nova demokratska inicijativa Kosova, koju čine kosovski Egipćani.
Partije nesrpskih manjina su dobile 14 poslaničkih mesta, od kojih je deset rezervisanih mesta, dok su četiri poslanička mesta osvojena na osnovu broja glasova. Skupština Kosova ima 120 mesta, od toga je 20 mesta rezervisano za nacionalne manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari