Dragan Đilas: SNS izgubila petinu birača, zato neće izbore 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Srpska napredna stranka u ovih šest meseci, ove godine izgubila je petinu biračkog tela, i zaista je pala ispod 40 odsto podrške, u Beogradu više ne mogu da pobede ni sa SPS-om. Zato nema izbora, zato od tih pretnji biće izbora u septembru, saopštiće 26.maja, nema ništa, zato što ne smeju

Što se tiče Stranke slobode i pravde mi bogradske izbore tražimo već 16 meseci, što se tiče republičkih izbora, postoje preporuke evropske komisije, postoje preporuke misije OEBSA, te preporuke moraju da se ispune da bi izbori bili fer i pošteni. Na takvim izborima SNS nema šanse da pobedi“, izjavio je predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas na TV Nova S, saopštava SSP.

Kako se dodaje, Đilas je rekao da je nasilje svuda u javnom prostoru i da živimo u zemlji u kojoj je 19 dece ubijeno pre samo tri meseca, 23 žene ubijeno u femicidu od početka godine.

„Juče smo imali vest da je veterinar iz Bogatića, iz čistog mira prebijen, preminuo, tako što su mu neke kabadahije tukle prijatelja, on prišao da pomogne. Živimo u zemlji gde je 73 posto mladih koji idu u školu reklo da su bili žrtve nasilja, od toga 40 posto fizičkog. Šta smo kao društvo, kao država kao sistem uradili u ovih dva meseca koliko nema škole da se to promeni? Danas prvi dan na naslovnim stranama nemate slike i izjave i podatke o životu ubice. Ljudi, prestanite više da pravite kult ubice od tog dečaka, da prenosite njegove izjave, da počnemo da negujemo sećanje na žrtve, da pokrenemo akciju ubice neće niko pamtiti, nego da pamtitmo decu koja su stradala“, ocenio je Đilas.

Dodaje da je „svuda nasilje“ u javnom prostoru i da živimo u zemlji u kojoj je 19 dece ubijeno pre samo tri meseca, 23 žene ubijeno u femicidu od početka godine.

„Živimo u zemlji u kojoj svako ko je član opozicione stranke, ili predsedenik nekog odbora ima probleme na lokalu, profesorka u školi u Zrenjaninu podržala je protest protiv nasilja, oni je suspenduju. Svako ko iznosi svoje stavove slobodno je heroj u ovoj zemlji, našem članu u Elemiru su zapalili auto, izbacuju decu iz vrtića jer su mama i tata članovi opozicione stranke“, kazao je on.

Komentarišući prekid rada Anketnog odbora Đilas je rekao da je vlast shvatila da će kroz anketni odbor da se pokažu činjenice koje dokazuju da sistem jeste zakazao.

„Anketni odbor ne zaseda jer poslanici vlasti neće da dolaze na sednice. Mi smo rekli da poštujemo stav roditelja, ali ovo nema nikakve veze sa istražnim radnjama ili sudskim postupkom, već kako je do ovoga došlo. Ne mislim da je ovo pitanje nadmudrivanja već pokušaj da se spasi ova zemlja, da se zaustavi nasilje, da tabloidi ne mogu ovako da izgledaju, da televizije sa nacionalnom frekvencijom ne mogu više da promovišu kriminalce. To je trebalo tamo da se čuje, a ne nadmudrivanje. U nadmudrivanju nestaje ovaj narod i ova zemlja, nas je milion manje nego pre deset godina. O tim stvarima treba da pričamo, kako to da promenimo“, istakao je Đilas.

Ističe da je Evropa jedina opcija za nas.

“Gde idemo ka Rusiji ili Evropi? Za nas postoji jedna opcija, a to je Evropa, deo smo tog kontinenta, tolike žrtve smo dali za slobodu Evrope. Od kog naroda je najveći broj ljudi poginulo u Prvom svetskom ratu? Pa srpskog. Mi smo svoje živote, svoju krv i svoje ideje utkali u ideju Evrope. Nas ne može niko sa izbaci iz Evrope, mi smo evropski narod. Za svakog čoveka koji je protiv ovog sistema i koji se bori i koji je za Srbiju u Evropi ima mesta u Stranci slobode i pravde”, zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari