Umesto Anketnog odbora poslanici iz opozicije se obraćaju novinarima: Marinika Tepić pita vlast čega se uplašila 1Foto: Print screen N1

Današnja sednica Anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti dva masovna ubistva u Srbiji neće biti održana.

Umesto seddnice članovi odbora iz redova opozicije se obraćaju na konferenciji za novinare.

Predsednica Odbora Marinika Tepić je rekla da predsednik Narodne skupštine ni Aleksandar Vučić ni niko drugi nema ovlašćenja da ukida rad Odbora, ali da su članovi došli na sednicu, poštujući Ustav i zakone ove zemlje, koja je bila zakazana za 14 sati.

– Jasno sam rekla u petak da sigurno nećemo ići protiv volje roditelja ubijene dece iako verujemo da je i njima nažalost stvorena konfuzija oko toga šta je nadležnost sudskih procesa i onoga čime se bavi Anketni odbor – navela je ona.

Prema njenim rečima, smatrali su da je današnja sednica bila pravo mesto da se javnost obavesti šta je Anketni odbor trebao da radi, koga je planirao da pozove da objasni svoje činjenje i ne činjenje, da se utvrdi društvena odgovornost i donesu preporuke za Narodnu skupštinu i društvo da se ovakve pojave ne ponove i deca bezbedno pođu u školu, kako da prestane nasilje.

– Umesto toga oni su tabloidima želeli da zamene Anketni odbor. A Orlić je pravnim nasiljem u petak na osnovu obaveštanje neke grupe poslanika odlučio da blokira rad Odbora. I tako je molbu roditelja iz OŠ Vladislav Ribnikar koji su tražili da se Anketni odbor ne bavi onim čime će se baviti sudski proces grubo zloupotrebili da bi suspendovali kompletan rad Odbora – ukazala je ona.

Ona navodi da je ključno pitanje čega su se uplašili, ako su pre nekoliko dana glasali za, a sada pričaju da je ovo zloupotreba tragedije.

– Šta se to u međuvremenu dogodilo. Shvatili su da lažima ne mogu da pokriju sva nezgodna pitanja koja su članovi Odbora hteli da postave, da njihovi kadrovi, poput Olivere Zekić, neće moći da izbegnu pitanja i videti se sav nerad i neposobnost vrha ljudi u sistemu policije i bezbednosti i razotkriti koliki je stepen vršnjačkog nasilja – kazala je ona.

Kaže i da se vlast uspaničila koga Odbor planira da pozove na primer Natašu Dubak tužiteljku iz Višeg tužilaštva, načelnika beogradske policije Veselina Milića, tadašnju direktorku OŠ Vladislav Ribnikar, Viši sud u Beogradu.

Ona kaže da je vlast, krijući se iza roditelja, htela da sakrije svoje greške.

– Pretpostavljam da ćemo se ubuduće suočiti sa daljom brutalnom propagandom tabloida koji svakodnevno stvaraju konfuziju o tome šta radi Anketni odbor a šta sudski procesi i uopšte me ne bi čudilo da na kraju Anketni odbosr bude kriv za ove zločine. Roditelju su prioritet i imaju pravo na sve što smatraju da će ugroziti njihov interes. Nema sumnje da je ovo bio pokušaj da se i protesti „Srbija protiv nasilja“ obesmisle jer je vlast bila svesna da bi se protesti rasplamsali da radom Anketnog odbora budući da su sednice trebale da budu javne – kaže Tepić.

Na pitanje šta će se nadalje dešavati sa Odborom, da li nastavljaju sa zasedanjem, odgovara da je ova sednica blokirana i da članovi nisu dobili zvanično objašnjenje i da su članovi iz vlasti rekli da neće učestvovati u daljem radu što je blokada.

Međutim, kako dodaje, u formalno-pravnom smislu Anketni odbor nije ugašen i današnja sednica je i dalje otvorena, jer Anketni odbor mogu da ugase samo poslanici u plenumu koji su ga i izglasali.

Upitana da li je Anketni odbor planirao da pozove predsednika Srbije, Aleksandar Vučić. kaže da je bilo takvih predloga ali da bi se odluke donosile na samoj sednici.

– I Aleksandar Vučić zašto da ne. Nek kaže da nema šta da krije – kaže ona.

Na pitanje o predlogu Boška Obradovića, lidera Dveri, da članovi opozicije u Odboru treba da se pojave na sednici i pokažu javnosti da se vlast nije pojavila, odgovara da smatra da na nasilje ne treba odgovarati nasiljem.

– Nasilna suspenzija rada Odbora da ima za odgovor nasilan odgovor da se pošto-poto sedne u tu salu, ne smatram odgovorom – kaže Tepić.

Na pitanje Informera da li će se izviniti roditeljima zbog izjave da „niko nema tapiju na bolj“ kaže da nikaad nije čula tako bizarnu interpretaciju njenih reči izvučenih iz konteksta bez onoga što je rečeno pre i posle.

– Celo društvo je potpuno traumatizovano posle ubistava i to niko ne dovodi u pitanje. Moja rečenica je bila vezana da činjenicu da postoji javni i društveni interes da se ovo nikada ne ponovi i da se ne zaustavljamo samo na sudskim procesima već da moramo da analiziramo šta se dogodilo da se više nikada ne bi ponovilo. I da nijedan drugi roditelj, uz najdublje saosećanje prema roditeljima iz Ribnikara, i druge dece koji treba da pođu u školu da i oni imaju potrebu da se osećaju bezbedno kao i roditelji iz Mladenovca – zaključila je ona.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari