Dragan Đilas u ime SSP: U Beogradu moguća koalicija s desnicom 1Foto: Print screen TV Nova

Novu gradsku vlast u Beogradu posle izbora mogle bi zajedno da formiraju proevropska opoziciona lista „Beograd protiv nasilja“ i stranke desne orijentacije, takozvana državotvorna opozicija, rekao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, napominjući da govori samo u ime svoje partije.

„Ono što se prodaje kao dokument, koji je predložio Miloš Jovanović, o tome da sarađujumo posle izbora na promeni vlasti u Beogradu, nekoj tehničkoj vladi, za SSP je sasvim prihvatljivo“, rekao je Đilas u emisiji „Studio lajv“, ističući da govori samo u ime svoje partije

Dodao je da mu je žao što Zavetnici nisu hteli to da potpišu.

Upitan da precizira da li mu je prihvatljiv samo lider Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović, ili i ostale partije desnice, on je kazao da SSP smatra da što se tiče Beograda – to je nivo na kojem može da se sarađuje.

Što se tiče republičkog nivoa, Đilas govori o stvaranju tehničke vlade koja bi imala zadatak da se u narednih šest meseci organizuju novi izbori, kao i da se oslobde mediji.

„Jasno je da imamo ideološki različite stavove. Tehnička vlada na nivou Srbije bi realno mogla da se napravi sa svima zato što se ne bi bavili ovim stvarima koje nas razdvajaju. Da se organizuju novi izbori, da se oslobode mediji, da u policiju dođu pravi ljudi“, naveo je Đilas.

Podsetio je da su i glasači takozvane državotvorne opozicije – opozicioni birači, kojima smetaju isti problemi koje ova vlast stvara.

„U Beogradu može da se napravi zajednička vlast, jer tu ne vidim neke razlike, bar ono što sam slušao šta govore kolege iz tog dela. Na republici ne možete napraviti vladu ako jedni hoće na jednu stranu, a drugi na drugu. Morate omogućiti vladu koja će omogućiti građanima da na prvim slobodnim izborima kažu šta zaista misle“, objasnio je Đilas.

Dodao je da se s tim slažu još neke njegove opozicione kolege iz proevropskog fronta.

Govoreći o propalim pregovorima o ujedinjenju desne opozicije, rekao je da ko neće da potpiše da neće sarađivati sa predstavnicima ovog režima „teško da je prava opozicija“.

Međutim, dodao je da neće napadati druge opozicione partije, ističući da ne treba da se bave time, već onim što nude građanima.

Đilas ima ideju za Beograd na vodi – a nije rušenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da je opozicija rekla da planira da sruši Beograd na vodi ako dođe na vlast. Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je u emisiji N1 studio lajv izneo predlog za ovo naselje, koji ne podrazumeva rušenje.

„Priča kako smo svi rekli da treba da se sruši Beograd na vodi. Nismo to rekli, ali ako bude dokazan kriminal, biće idealno da se podeli mladim bračnim parovima i ljudima koji hoće da se vrate u zemlju i sjajnim studentima. To je dobra ideja“, kazao je Đilas.

On je podsetio na broj vrtića koji je otvoren u oduzetim objektima, stečenim kriminalom.

Govoreći o izbornoj listi za predstojeće izbore, on je kazao da mu je čast da bude među tim ljudima. Napominje da su svi pristali da se odreknu nekih stranačkih interesa kako bi postigli dogovor.

„SSP je kao najveća stranka možda prva povukla nogu, pa ZLF (Zeleno-levi front) koji su prihvatili da odmah smanjimo naše zahteve, pa i Miroslav Aleksić je onda prihvatio. (Zdravko) Ponoš je pokazao veliku odgovornost. Svi ostali, i (Nebojša) Zelenović, Demokratska stranka su prihvatili. Našli smo neke kompromise i dogovorili smo se da izeđemo zajedno na ove izbore“, kazao je Đilas.

On je dodao da i pored ranijih neslaganja oko nekih stvari, poslednjih šest meseci postoji veliko jedonstvo u ovom delu opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari