Dragan Pajić: Glasanje u Loznici je manipulacija 1

Odbornička većina u Skupštini grada Loznica stavila je juče van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada, ali je odbila predlog opozicije da se Vladi pošalje mišljenje sa predlogom da vladinom uredbom prestane da važi „Prostrni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit“.

Za ukidanje odluke o Prostornom planu glasalo je 46 odbornika, od 59 koliko Skupština ima.

Da će Skupština Loznice poništiti odluku najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dragan Pajić, odbornik opozicione grupe „Smelo“, koja je tražila sa se dnevni red Skupštine dopuni usvajanjem mišljenja koje bi bilo postato vladi, za Danas kaže da odbijanje stavljanja te tačke na dnevni red pokazuje da je današnje glasanje skupštinske većine bilo samo manipulacija.

– To je samo manipulacija i pokušaj da se relaksira javnost i pokaže njihova „dobrota“ a u suštini oni i dalje ostaju na tom Planu područja posebne namene „Jadar“ koji opstaje i koji je kamen temeljac svega. Ako se on ne ukine, može posle ponovo vratiti u Prostorni plan grada ako oni dobiju većinu – objašnjava Pajić.

Prema njegovim rećima, Vlada uredbom to može da reši, ali Skupština grada im po Statutu i zakonu nadležnost da pošalje mišljenje i predlog vladi za to.

On dodaje da je upravo taj Plan područja posebne namene bio razlog ukidanja odluke o Prostrnom planu, pa je bilo logično da se i on ukine, što je odbijeno.

Za stavljanje na dnevni red glasalo je deset odbinika među kojima su odbornici GG „Smelo“, SRS, jedan član Zavenika i tri odbornika Bolje Srbije, dok je protiv bilo 44 odbornika.

Kao posebno važno sa Skupštine on naglašava to što odbornicima opozicije nije dato da govore po prvoj tački dnevnog reda, odnosno o ukidanju Odluke o Prostorom planu.

– Kada su odbili naš predlog o dopuni dnevnog reda, u nastavku Skupštine predsednica je u tri sekinda otvorila i zatvorila prvu tačku i dala je na glasanje. Bez rasprave. Mi smo reagovali burno i rekli da je time ukinut parlament, sloboda govora i građanske slobode jer niko ne može otvoriti i zatvoriti raspravu ako odbonik želi da govori i traži reč po toj tački. Nas deset je napustilo skupštinu uz razmenu teških reči. Razumem da su se oni dogovorili da se ne javljaju za rspravu, ali onemogućiti nama to je katastrofa – naveo je Pajić.

Kako je ukazao, onemogućili su da se glas opozicije čuje što se u Lozici prvi put desilo.

– Mi kao odbornici smo izabrani predstavnivci naroda i nismo dobili pravo koje nam pripada da govorimo u tom parlamentu. Suspendovana je skupština – zaključio je Pajić.

Sednica je zakazana po hitnom postupku, a na dnevnom redu bilo je i usvajanje budžeta za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari