Anđelković: Šmit dolazi da preti Vučiću 1Foto: nap.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit očito večeras dolazi u Beograd sa namerom da proba da pridobije oficijalne strukture Srbije za poteze koje povlači, ili da makar uputi pretnje i Beogradu odnosno da posle Aleksandar Vučić prenese pretnje i rukovodstvu Republike Srpske – ocenjuje za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Šmit dolazi iznenadno dolazi večeras u Beograd nakon što je juče, po prvi put od stupanja na dužnost, upotrebio bonska ovlašćenja i doneo Odluku kojom je faktički poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara ove godine.

Šmit je prvi put od stupanja na dužnost upotrebio bonska ovlašćenja, a svoju odluku saopštio je na pres konferenciji pred zgradom OHR-a.

Odluka je stupila na snagu odmah po objavljivanju na web-stranici OHR-a.

– Svi koji ne budu poštovali ove moje odluke, moraju snositi pravne posledice. I kada je reč o ličnoj odgovornosti i kad je reč o transkacijama. Optimističan sam sad i spreman da sada dođemo do dobrih odluka – poručio je Visoki predstavnik u BiH.

Sagovornik Danasa ističe da Beograd ima obavezu da na takve, kako kaže, pretnje i postupke Šmita, odgovori vrlo jasnim stavom u smislu solidarnosti sa Banjalukom.

Anđelković: Šmit dolazi da preti Vučiću 2
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– I da svakako zauzme poziciju da je svako ugrožavanje Banjaluke istovremeno ugrožavanje Beograda. Dakle oficijalne strukture u Beogradu nemaju pravo da grade svoj politički interes na uštrb interesa Republike Srpske. Uostalom, Srbija je matična država srpskog naroda i garant

Dejtonskog sporazuma, a Šmit i Sarajevo ga krše – smatra Anđelković.

Zapadu nije bitna korupcija, dodaje on, nije mu važno kako se ponašaju vladajuće garniture ni u Beogradu ni u Banjaluci.

– Bitno im je jedino koliko oni služe njihovim interesima. U krajnjoj liniji, prema ocenama nezavisnih tela, vlast u Ukrajini je najkorumpiranija u Evropi a ima potpunu podršku Amerike. Reč je o geostrateškim interesima a korupcija je samo izgovor – zaključuje Dragomir Anđelkovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari