Državljani Srbije na Kosovu jedini preostali sa uskraćenim pravom na bezvizno putovanje Šengenom 1Foto: Medija centar

Od 1. januara 2024. godine građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji ostali su jedini kojima je uskraćeno pravo na bezvizno putovanje u zemljama Šengena, napisao je Dragiša Mijačić, Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za Evropsku uniju, a prenosi KoSSev.

Mijačić je dodao, da od 2009.godine, organi Republike Srbije krše Ustav kroz diskriminacionu praksu izdavanja posebnih pasoša za deo svojih građana.

Pojašnjenja radi, ova diskriminaciona praksa izdavanja posebnih pasoša se ne odnosi samo na građane Srbije koji trenutno žive na KiM, već i na one koji žive bilo gde drugde, uključujući i inostranstvo. Otuda ova odluka pogađa i ljude koji su sa KiM otišli u inostranstvo pre 30 ili 40 godina.

U novembru 2023, Evropska komisija je predložila Evropskom parlamentu i Savetu da se izmeni postojeća regulativa kako bi se od 1. januara 2024 omogućilo slobodno putovanje i nosiocima ovih pasoša, ali je ta inicijativa zaustavljena lobiranjem dela kosovskog civilnog društva i Vlade Kosova.

Organizacije civilnog društva koje rade u većinski srpskim sredinama na Kosovu i par organizacija iz Beograda su odmah reagovale na lobiranje iz Prištine, ali nisu uspeli da spreče odluku pojedinih zemalja Evropske Unije da se za izmena regulative sačeka najranije do marta 2024.

Osim Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije, drugi državni organi Srbije se nisu uključivali aktivno po ovom pitanju. Lobiranje Srbije u Evropskom parlamentu i u parlamentima zemalja članica je misaona imenica, što je skandalozno za zemlju koja želi članstvo u EU. Ili je to još jedan dokaz koliko smo ozbiljni.

Prema Ustavu, Srbija bi trebalo da bude zemlja svih svojih građana. U praksi, državni organi Srbije diskriminišu svoje građane (Srbe, Albance, Bošnjake, Gorance, Rome), dok ostali segmenti društva uglavnom ćute. U srpskim medijima možete čuti samo o diskriminaciji Vlade Kosova, ali ne o postupcima Vlade Srbije.

Previše je mržnje na ovim prostorima a život malog čoveka je nebitan za one koji upravljaju našim sudbinama. U nadi da će se makar malo promeniti u Novoj godini, poželeo bih manje diskriminacije a više razumevanja i agilnosti u rešavanju problema koji su ljudima od životne važnosti, zaključio je Mijačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari