Državna vlast ujedinitelj ili raskolnik bošnjačkih partija u Sandžaku? 1Munib Mujagić/Foto: Sandžakpress

Sve tri velike bošnjačke stranke, Sandžačka demokratska partija (SDP), Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka, koaliciono vladaju sa naprednjacima od lokalnog do republičkog nivoa. Međusobne optužbe i prozivanja, uobičajena su najava nekih novih izbora.

Prve dve su koalicioni partneri sa SNS, na lokalnom, u Novom Pazaru iSjenici, i državnom nivou. Treća samo na lokalu, u tutinskoj opštini, gde je SDA, odbornik naprednjaka, od početka ovog mandata, dao kvorum za tanku većinu.

Kad su u pitanju SDP i SPP, posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovom kraju, su istorijske, investicije nikad veća i sve su kapitalne, iako, za poslednje dvadeset tri godine, nema direktnih investicija i niti novih radnih mesta. Pre nekoliko godina počelo je prvo „polaganje“ asfalta na putevima prema i u ovim lokalnim zajednicama.

SDA Sandžaka, nekada svebošnjački pokret u Sandžaku, za sebe je zadržala pravo da svima deli lekcije i postavlja „norme ponašanja“. Zbog toga su na klimavim nogama potpisani sporazumi o saradnji sa druge dve bošnjačke partije.

Kada je potpisan sporazum sa SDP, do tada najvećim političkim protivnikom, lider SDA Sulejman Ugljanin je govorio da će to trajati „sve do kijametskog dana“. Taj dan je stigao pre nego što se očekivalo.

Sa SPP sporazum, potpisan u decembru prošle godine, zvanično važi. Potpisan je radi formiranja većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), ali je trebalo da važi i za saradnju u lokalnim zajednicama. Čelne pozicije, posle tri decenije, prepuštene su kadrovima SPP. Sporazum se tu održava.

Kod njegove dalje primene ne zapelo. Ugljanin je, u februaru ove godine, najavio zajednički pohod sa SPP za stvaranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama.

Sporazum se „okliznuo“ u Tutinu, gde je rad opštinskog parlamenta, više od pola godine, bio blokiran. Nije došlo do koalicije između SDA i SPP, pa se na vlast vratila stara-nova koalicija SDA-SDP-SNS. U Sjenici SPP suvereno vlada sa , na početku mandata, odabranim partnerima, a SDA je u opoziciji. Tu poziciju ima i u novopazarskom gradskom parlamentu, gde zajedno sa odbornicima SPP, ima manje predstavnika od SDP.

Odluka sjeničke skupštine, da povodm obeležavanja 770 godina postojanja te opštine, predsedniku Srbije dodeli zvanje počasnog građanina, bila je povodo da Ugljanin oštro da ukor, još važečim, saradnicima.

To je ocenio kao „rušenje moralnih normi“, „nacionalni mazohizam“ i „da velikosrpska vladajuća većina, u kojoj imaju i takozvane bošnjačke stranke, pokazuju do koje mere su neljudi, spremni na poniženje da bi opstali na vlasti“.

Odgovor je odmah stigao iz SPP. Novinarima se obratio predsednik opštine Sjenica i odbora SPP u tom gradu, Munib Mujagić.

Rekao je da su Vučića, za najveće opštinsko priznanje, „preporučili“ kapitalni projekti koje finansira država u Sjenici: izgradnja nove zgrade OŠ „Svetozar Marković“, vredna 12 miliona eira, rekonstrukcija i dogradnja Doma zdravlja, gde će biti uloženo 15 miliona evra, zatim, izgradnja gradske toplane, ali i drugi projekti za čiju realizaciju su sredstva stigla iz državnog budžeta.

Mujagić je ocenio, da je Ugljanin, svojom izjavom, „sveo politiku na najniži nivo“.

– Zašto neko misli, da ima pravo da vređa sve koji nisu istomišljenici? Ne bih to da komentarišem. Neka to bude moj prilog relaksaciji naših međuobnih odnosa, ali sigurno takvo ponašanje ne doprinosi podizanju nivoa političke kulture, poštovanju tazličitok mišljenja i postizanju konsenzusa o mnogo važnim pitanjima, otvaranju dijaloga i prosperitetu Sandžaka – naglasio je Mujagić i podsetio da je Ugljanin bio ministar u Vladi Srbije kada je Vučić bio premijer.

Kako je rekao „tada nije bilo sporno ni da li je to velikosrpska tvorevina, ni da li je to prodavanje ili ponižavanje, tada se nisu rušile moralne norme i nije se zabadao nož u leđa BiH“.
Mujagić je poručio da treba da se postigne konsenzus i da ne postoje dvostruki aršini „u zavisnosti od toga da li smo u vlasti, da li, u datom trenutku, imamo politički legitimitet ili nemamo“.

Spekuliše se da između SDA i SPP ima uslovljavanja, i da zbog toga sporazum o saradnji nije mrdnuo dalje od BNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari