Državni sekretar MSP: Priština prekršila Vašingtonski sporazum 1Foto: MSP

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović kaže da je Priština podnela aplikaciju za članstvo u Savet Evrope pre nepunih godinu dana, prošlog maja, i time zapravo prekršila moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom iz septembra 2020. godine, prenosi Pink.

„Glasanje na Komitetu ministara Saveta Evrope ne predstavlja iznenađenje jer smo znali od samog početka da su 34 države od 46 članica Saveta Evrope priznale nezavisnost takozvanog Kosova. Pozitivno iznenađenje je to što za aplikaciju Prištine nije bilo 34, nego 33 glasa. Mađarska je kao sused pokazala veliko poštovanje i podršku Srbiji time što je glasala protiv“, rekao je Starović.

Kako je dodao, to nije dobro samo zbog bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske.

„Time je Budimpešta dala zvaničan primer i drugom državama koje su u nekom momentu u prethodnim godima priznale jednostrano proglašenu nezavisnost da ih to ne obavezuje za podršku Prištini“, istakao je Starović.

Prema njegovim rečima, Mađarska je dala primer koji su mogle da slede i Crna Gora i Severna Makedonija ili bilo koja druga država.

Komitet ministara Saveta Evrope na sednici održanoj u ponedeljak odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahteva Kosova za prijem u tu organizaciju.

Dok su za predlog glasale 33 zemlje, sedam je bilo protiv – Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija, ali i Mađarska, a pet je bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, BiH, Ukrajina i Moldavija). Jermenija nije glasala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari