DS: Prijava protiv Stefanovića zbog prisustva policije u Skupštini 1Foto: M. R. Milenković

Demokratska stranka (DS) podnela je danas krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je, po rečima poslanika DS Balše Božovića, prekršio Zakon o Narodnoj skupštini jer je bez poziva generalnog sekretara parlamenta poslao naoružane pripadnike Žandarmerije u zgradu skupštine tokom protesta opozicije 13. aprila.

Navodeći da je MUP kao deo izvršne vlasti tog dana „stavio pod oružanu opsadu“ Skupštinu Srbije kao zakonodavno telo što je, kako je ocenio „veoma blizu državnog udara“, Božović je zatražio od tužilaštva da reaguje na tu krivičnu prijavu.

„Žao mi je što skupštinska služba nije izašla u susret kako bih predstavio dokazni materijal da policija nije dobila poziv od generalnog sekretara da uđe u zgradu parlamenta. Generalni sekretarijat nije imao informacije i ne zna ko je poslao pripadnike MUP-a i na osnovu koje procene rizika su se u ovoj zgradi našli specijalci“, kazao je Božović novinarima u Skupštini Srbije.

On je optužio ministra unutrašnjih poslova da je prekršio član 71. Zakona o Narodnoj skupštini, koji po njegovim rečima, predviđa da pripadnici bezbednosnih snaga ne mogu ući u zgradu parlamenta bez saglasnosti generalnog sekretara.

„Nijedan skupštinski odbor nije imao informacije da je u vezi sa protestom 13. aprila povećan rizik od incidenata. Tog dana mediji nisu mogli da uđu u ovu zgradu, kao ni zaposleni. Promenjen je sistem funkcionisanja Narodne skupštine pa danas ni građani ne mogu da uđu u skupštinu iako je ovo nezavisna i centralna grana vlasti“, rekao je poslanik Demokratske stranke.

Božović je dodao da će na narednom protestu „Jedan od pet miliona“ u subotu u Beogradu biti saopšteni dalji koraci opozicije ukoliko vlast do petka uveče ne ispuni njihove zahteve za formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari