DS: Radnici ginu, a niko nije odgovoran 1Foto: FoNet/MUP Srbije

Demokratska stranka (DS) predložila je danas da se povećaju zarade u inspekciji rada i da se inspektorima prizna status službenog lica, da bi se bolje borili sa lošim uslovima rada u Srbiji zbog kojih, kako je navela ta stranka, radnici ginu, a niko ne odgovara.

U saopštenju je DS ukazala da su i ranije predlagali da treba vratiti dostojanstva inspekciji rada tako što bi njihova zarada odražavala odgovornost koju imaju i koja ne bi mogla bitu manja od zarade sudije osnovnog suda, kao i da inspektorima treba priznati status službenog lica, ali da je skupštinska većina očičena u ovoj vlasti te predloge ignorisala.

„U pogonu za mešanje raketnih goriva, na radnom mestu sa visokim rizikom fabrike ‘Trajal’, poginuo je dečak koji je tek postao punoletan. Troje radnika je lakše, a jedna devojka teže povređena. U subvencionisanoj fabrici ‘Magna’ u Aleksincu se oko 100 radnika otrovalo“, nabrojale su demokrate uz ocenu da su ovakve stvari nedopustive , naročito što se trovanje u fabrici ponovilo i narednog dana.

Istakli su da je Srpska napredna stranka prošle godine usvojila novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, a da su narodni poslanici Demokratske stranke i tada govorili da je i ovaj zakon, kao i svaki drugi u državi bez institucija, mrtvo slovo na papiru.

„Demokratska stranka smatra da aktuelna mafijaška vlast ne samo da ne ume da organizuje državu, već i ne razume posledice svog nečinjenja i bahatosti“, navele su demokrate uz pitanje da li će za ove nesreće neko odgovarati, ili niko neće biti odgovoran kao kada su radnii ginuli u Lučanima ili u rudniku Soko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari