DS: Ustavni sud mora da odgovori na našu žalbu u roku od 72 sata 1L. Stevanović

Demokratska stranka podnela je juče ustavnu žalbu zbog verifikacije mandata poslanika novog saziva Narodne skupštine Ustavnom sudu. Kako su naveli, ovo je prva ustavna žalba od uvođenja višestranačja u Srbiji, a Ustavni sud ima 72 časa da odgovori na žalbu.

Alisa Kockar, funkcionerka Demokratske stranke, juče je (četvrtak) podnela ustavnu žalbu Ustavnom sudu prema članu 101 stavu 5 ustava Republike Srbije. Kako je objasnila danas novinarima ispred sedišta suda, podnošenjem ove žalbe Ustavni sud je u obavezi da odgovori u roku od 72 časa.

Kockar je apelovala na Ustavni sud da odgovori i na sve predhodne podnete žalbe i da konstitutivna sednica Skupštine Srbije nije smela da se održi pre nego što su predhodni prigovori doživeli sudski epilog.

Podsetila je da su se predhodni prigovori ticali pitanja biračkog spiska i migracija birača, pritiska na birače, naročito na one zaposlene u javnom sektoru i pitanja slobode medija i informisanja sa akcentom na izborni period.

Građanima je poručila da DS radi sve što je u njihovoj moći da odbrane izbornu volju građana koristeći sva raspoloživa pravna sredstva.

Srđan Milivojević, poslanik DS, istakao je da je verifikacijom mandata poslanika Narodne skupštine prekršeno nekoliko članova Ustava koji se tiču nespojivosti poslaničke i drugih javnih funkcija i funkcija u Vladi Srbije. Kao primere naveo je Anu Brnabić, Ivicu Dačića, Slavicu Đukić Dejanović, Arno Gujona i Miloša Vučevića.

Ovim zahtevom traži se od Ustavnog suda da poništi verifikaciju poslaničkih mandata, što se pre svega odnosi na mandate poslanika Srpske napredne stranke.

DS: Ustavni sud mora da odgovori na našu žalbu u roku od 72 sata 2
M.Ilić

Milivojević je naveo da je pitanje nevalidnih izbora usvajanjem Rezolucije Evropskog parlamenta zvanično neosporivo i da je Ustvani sud dužan da reaguje.

Rekao je da članovi Srpske napredne stranke svojim stavom miniraju važnost kako Rezolucije koju je juče usvojio Evropski parlament tako i sam Ustav Republike Srbije. Napomenuo je i da prema ustavnim načelima republika srbija je u saglasnosti sa evropskim standardima, a da su nosioci suvereniteta građani Srbije.

Naglasio je i da je ova akcija usmerena ka tome da se vrati vera u institucije i da nemaju za cilj da vrše pritisak na ustavni sud već da podstaknu nadležne da poštuju i štite Ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari