DSHV: 30 godina od Šešeljevog mitinga u Hrtkovcima 1Tomislav Žigmanov, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) saopštio je da je na današnji dan, pre tačno tri decenije, u Hrtkovcima održan miting na kome je učestvovao Vojislav Šešelj i, kako navode, “pročitao imena sedamnaestoro Hrvata kojima je javno poručeno da se sele”.

“Istina, proterivanje vojvođanskih Hrvata počelo je bez ikakvih povoda godinu dana ranije – polovinom 1991. etničkim nasiljem u Novom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primer”, naveo je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a.

On je podsetio da su Hrvati 1990-ih proterivani i iz drugih vojvođanskih mesta.

“Nevladine organizacije govore o tome kako je u Vojvodini 1990-ih ubijeno 25 osoba, te da ju je moralo napustiti između 35.000 i 40.000 Hrvata. Od izbeglih se Hrvata do danas gotovo niko nije vratio u rodni kraj”, dodao je Žigmanov.

On je poručio da će DSHV u svom delovanju nastaviti da gaji sećanje na ova događanja u Vojvodini s kraja 20. veka, jer “zajednica koja ne pamti i ne memoriše sopstveno stradanje, koja primereno ne neguje sećanje na sopstvene žrtve, jeste zajednica koja nema budućnost”.

“Tim pre nam to mora biti zadatak, jer u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji još uvek izostaje tematizovanje i skladno rešavanje pitanja proterivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obeležje, a nema ni prigodnog sećanja. Ovi se zločini različitim strategijama poricanja prećutkuju, na šta ne pristajemo”, naveo je predsednik DSHV-a.

“Takođe, opet ćemo istaći da je za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravosnažno osuđen, pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Hagu, Vojislav Šešelj. Isti onaj koji je nakon toga, mimo svih demokratskih načela i standarda međunarodnog prava, nastavio svoje političko delovanje, koje je delom usmereno ne samo na poricanje činjenica zbog kojih je osuđen – zločina nad Hrvatima u Sremu, nego i na aktivno delovanje u mestu u kojem su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci, gde njegova stranka ima prostor u kojem se odvijaju aktivnosti poricanja zločina – što smatramo njihovu banalizaciju”, dodao je Tomislav Žigmanov.

Iz DSHV-a navode i da u Srbiji postoje osobe koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine u Hrvatskoj, a koje vrše vlast u pojedinim lokalnim samoupravama sa značajnim udelom Hrvata.

“Budući da je tako nešto nedopustivo za svaku demokratski legitimnu državu, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zahteva da merodavna tela Republike Srbije to zabrane”, poručuje Žigmanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari