Dva pomena u Kosovskoj Mitrovici i za ovu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića 1foto EPA-EFE/Đorđe Savić

Ovog ponedeljka obeležava se peta godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Kao i prethodnih godina, tako se i ove u Kosovskoj Mitrovici održavaju dva pomena, ali i jedan u Beogradu.

Prijatelji i saborci Olivera Ivanovića obeležiće petogodišnjicu pomenom i paljenjem sveća u vreme i na mestu na kom je ubijen – ispred sedišta GI SDP u 08.15 časova. Oni su ujedno preko društvenih mreža uputili poziv građanima da se okupe u što većem broju i zapale sveće.

Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda (SDP) obeležiće petu godišnjicu ubistva svog bivšeg lidera, takođe pomenom i paljenjem sveća ispred svog sedišta, ali zasebno – u 10.00 časova.

Veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležiće na mestu gde je Ivanović sahranjen – na Novom groblju u Beogradu u 11.00 sati.

Oliver Ivanović, lider GI SDP, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Iako se navršava pet godina od ubistva, izvršioci, kao i nalogodavci još uvek nisu poznati.

Sa druge strane, i dalje se po trećoj optužnici vodi postupak pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optuženima za umešanost u ubistvu Olivera Ivanovića.

Na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića nalaze se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Početkom juna meseca, Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini posle tri godine i sedam meseci ukinulo je sudski i odredilo meru kućnog pritvora trojici optuženih Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Radetu Basari. Ova mera je novembra meseca zamenjena javljanjem Kosovskoj policiji (KP) jednom nedeljno.

I u trećoj optužnici spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Istraga za Veselinovićem započela je u aprilu 2019. godine, kada je na listu lica za istragu dodato i ime Milan Mihailović.

Srbin sa inicijalima M. M. za kojim se tragalo još od 2019. godine a zbog umešanosti u ubistvo Ivanovića, uhapšen je oktobra meseca 2022, na osnovu naloga kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Takođe, u decembru 2021. je obelodanjena lista američkog ministarstva finansija sa 13 biznismena i ljudi sa Severa koji su se našli pod američkim sankcijama, a među njima su i imena sa optužnice, odnosno imena koja se spominju u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Žarko Veselinović, Željko Bojić, Marko Rošić i Milan Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari