Zašto se ćuti o medijskim navodima da Srpska lista preti anonimnim svedocima na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

U medijskim izveštajima sa KiM sa poslednjeg sudskog pretresa na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, prvi put se pojavila vest da je anonimni svedok odustao od svedočenja pred Prvim osnovnim sudom u Prištini zbog pretnji Srpske liste.

Srpska lista, politička ispostava SNS na KiM, koja je deo aktuelne Vlade Kosova, nije reagovala na ove tvrdnje, niti je iko na vlasti ili u opoziciji u Beogradu i Prištini javno komentarisao ove navode svedoka.

Da li je razlog za opšti muk navodna zabrana sudije Valjona Kurtaja, predsednika sudskog veća u slučaju Ivanović, da se izvan suda govori o pomenutoj izjavi svedoka?

Sudiji Kurtaju na ruku ide i važeći kosovski zakon koji obavezuje na ćutanje ovlašćena lica u ovom sudskom postupku, što Specijalnom tužilaštvu Kosova treba da omogući da „tajno“ obezbedi uslove za nastavak suđenja, bez obzira što je već troje od četvoro anonimnih svedoka odbilo da svedoči, dovodeći u pitanje i treću optužnicu za Ivanovićevo ubistvo koja je uglavnom zasnovana na njihovim izjavama.

Uprkos zabranama i zakonu iz kosovskih pravosudnih izvora „procurelo“ je ne samo da Srpska lista preti svedocima, već i da je njihov status anonimnosti, kako Danas nezvanično saznaje, problematičan.

Navodno na izjavama iz predistražnog postupka su potpisi svedoka, tako da je njihov identitet poznat svim učesnicima u postupku.

– Nema informacija šta je preduzeto povodom medijskih izveštaja u kojima se navode izjave svedoka sa poslednjih pretresa da ne žele da svedoče zbog pritisaka i pretnji Srpske liste. Svedoci otvoreno kažu da ne mogu da svedoče, a dali su izjave u predistražnom postupku. Za nadležne organe je dovoljan jedan takav slučaj da preduzmu potrebnu analizu. Sud mora da da svoju ocenu takvih izjava bilo da ih prihvata kao posledicu zastrašivanja ili smatra da svedok daje sebi alibi za ono što ne želi da uradi. Ako ima više takvih slučajeva, onda sud određuje istragu – objašnjava za Danas Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova u penziji.

Nastavak suđenja najavljen je za 16. septembar, a u Srpskoj listi o slučaju Ivanović, kao i prethodne četiri i po godine, vlada „pravilo ćutanja“.

Danas je desetak dana bezuspešno pokušavao da čuje kako navodne pretnje svedocima komentarišu predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Milan Radoičić, jer odbijaju sve telefonske pozive.

Rakić je ministar za zajednice i povratak u vladi Aljbina Kurtija, a Radoičić, koji je trenutno na kosovskoj poternici zbog „slučaja Brezovica“, optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova dovodi u vezu sa ubistvom lidera SDP. Radoičić je početkom jula tvrdio da se vratio na sever KiM, iako ga poternica za „slučaj Brezovica“ tereti za zastrašivanje svedoka u istrazi malverzacija u bespravnoj gradnji objekata u zoni nacionalnog parka Šar-planina.

Milovan Drecun, narodni poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM u više prethodnih skupštinskih saziva, izjavio je za naš list da „ne prati tok suđenja za Ivanovićevo ubistvo, jer je za to nadležna Kancelarija za KiM“.

U Kancelariji za KiM ni posle više dana Danasu nisu odgovorili da li imaju saznanja o navodnim pretnjama Srpske liste kojima su izloženi svedoci u „slučaju“ Ivanović“ i kako komentarišu izveštaje medija koji na to ukazuju.

Od ove službe Vlade Srbije nismo dobili ni odgovor na pitanja o istrazi koja se u Beogradu vodi o ubistvu Olivera Ivanovića, da li je ono tema u briselskim pregovorima sa Prištinom, koje je 2018. Beograd uslovio otkrivanjem Ivanovićevih ubica, kao i na čemu se zasniva bezuslovna podrška Kancelarije za KiM i vlasti u Beogradu Milanu Radoičiću.

– Ne mogu da komentarišem pitanja pravne i kriminalne prirode, ali na političkom nivou Zakon o oglašavanju omogućava da se utvrdi dobar trag, jer obavezuje medijske kuće koje su emitovale sporni spot o Oliveru Ivanoviću da objave ko su njegovi naručioci, finansijeri i kreatori. O tome govorim više od tri i po godine i čudi me da na tome ne insistiraju ni opozicija, a ni normalni deo vlasti kome je stalo da se utvrdi istina – kaže za Danas politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On podseća da je uprava TV Most, u skladu sa kosovskim zakonima, saopštila da je Srpska lista naručila predizborni spot u kome je krajem 2017. Oliver Ivanović prikazan kao izdajnik. Milivojević pita da li Srpska lista, koja je kao politička organizacija registrovana na KiM, stoji i iza spota prikazanog u ostatku Srbije na TV Pink.

– Naručilac spota ne mora bude i izvršilac Ivanovićevog ubistva, ali bi mogao da ima informacije ko bi to mogao da bude. Iako je Pink TV sa nacionalnom frekvencijom, njen vlasnik i osnivač javno odbija da kaže ko stoji iza spota o Oliveru Ivanoviću, a da čak ni opozicija ne smatra važnim da podseti REM na zakonske obaveze. S druge strane, simptomatično je kako kosovsko pravosuđe na neki način direktno ili indirektno opstruiše otkrivanje nalogodavaca i egzekutora u slučaju Ivanović. Imajući u vidu da pravosuđe samoproglašene kosovske države sarađuje sa Beogradom na otkrivanju Ivanovićevih ubica, posle izjave iz TV Most može da traži imena onih koji stoje iza spota emitovanog na TV Pink – smatra Cvijetin Milivojević.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca iz vatrenog oružja 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. Suđenje za njegovo ubistvo, po trećoj, dopunjenoj optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, počelo je 6. jula prošle godine.

Silvanu Arsović, Radeta Basaru, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića optužnica tereti za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa Ivanovićevim ubistvom, dok su Marko Rošić i Nedeljko Spasojević optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Specijalno tužilaštva Kosova tereti ih i da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe na čelu sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem pri izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića.

Nerešeni slučajevi i zastrašivanja iz Beograda

– Ako se i zaštićeni svedoci na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića plaše da svedoče zbog pritiska Srpske liste, šta ostaje građanima. Srbi iz enklava, posebno u Kosovskom Pomoravlju, gde se spekuliše o ulasku jedinica Rose, isprepadani su i izjavama poličara iz Beograda o ubijanju. Osećaju se kao žrtvovani. Srbija i Beograd duguju im precizno objašnjenje ko im i kako preti, pogotovo što je na severu KiM bilo više od deset ubistava, a da nijedno nije razjašnjeno, dok je šef policije Željko Bojić, koji se dovodi u vezu i sa Oliverovim ubistvom i sa mafijom, pobegao u Centralnu Srbiju – kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari