Dveri: Draža Mihailović prvi ustanik protiv fašizma i nacizma u Evropi 1Foto: Logo

Pokret Dveri, kao pokret koji, kako je saopštio, baštini antifašizam, čestitao je danas Dan pobede nad fašizom i istakao, „da ne bi palo u zaborav“, da je „prvi ustanik protiv fašizma i nacizma u Evropi“ bio pukovnik Jugoslovenske vojske Dragoljub Draža Mihailović.

„Da ne bi palo u zaborav, mora se istaći da je Srbija imala prvog ustanika protiv fašizma i nacizma u Evropi, a to je bio pukovnik Dragoljub Draža Mihailović, koji je na jučerašnji dan, 8. maja 1941. godine, pre tačno 80 godina, odbio da prizna kapitulaciju i otišao na Ravnu Goru kako bi sa svojim saborcima podigao ustanak protiv okupatora“, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri su naglasile da je „zakonski priznato“ da je Srbija tokom Drugog svetskog rata imala dva antifašistička pokreta – četnički i partizanski, „što je decenijama posle rata negirano i priznavan je samo partizanski“.

„Srbija, odnosno tadašnja Кraljevina Jugoslavija, procentualno broju stanovnika, u samom je svetskom vrhu po broju stradalih za vreme Drugog svetskog rata, u kome je poginulo 1.700.000 ljudi. Danas se sa posebnom pažnjom sećamo svih njih, koji su svoje živote dali pod okupacijom što nacističke Nemačke i fašističke Italije, što od zločinaca širom genocidne tvorevine Nezavisne države Hrvatske“, saopštile su Dveri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari