Dveri, Narodna stranka i Nova stranka napustile okrugli sto, predlažu ipak bojkot izbora 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predstavnici Narodne stranke, Dveri i Nove stranke napustili su okrugli na Fakultetu političkih nauka ocenjujući da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore.

Na okruglom stolu su iz Saveza za Srbiju ostali Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac jer su prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića oni bili učesnici i na prethodnim okruglim stolovima na FPN, te da će Savez danas odlučivati o tome da li će učestvovati na budućim okruglim stolovima.

„Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije“, rekao je novinarima potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

On je rekao da vlastima mediji služe kao njihova „toljaga“ i dodao da su se predstavnici vlasti na sastanku rugali njihovim predlozima i da u takvom ambijentu ne mogu da vode dijalog.

Obradović je istakao da je „na ovu farsu bojkot jedini odgovor“ i da će predložiti da naredni izbori za Dveri budu nepostojeći.

„Vlast nije spremna da apsolutno bilo šta promeni“, istakao je Obradović.

On je kazao da je predložio da se potpiše zajednički dokument sa vlastima jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prihvatiti sve zahteve opozicije, ali da su predstavnici vlasti to odbili i da je na njihovo ponašanje jedini mogući odgovor bojkot izbora.

Živković: Nastavićemo borbu za fer i poštene izbore

Lider Nove stranke Zoran Živković pošto je napustio okrugli sto na Fakultetu političkih nauka rekao je da nije očekivao da će na tim sastanicma biti rešen problem, ali da će nastaviti da se bore za uspostavljanje uslova za fer i poštene izbore.

On je novinarima rekao da najavljivanje bojkota šest meseci ranije pomaže samo vlastima te da će Nova odluku o bojkotu doneti tek po raspisivanju izbora.

„Naš cilj je da nastavimo brobu za izborne uslove i mi ćemo je nastaviti. Nije okrugli sto jedini način za to, postoji način kako se to radi i pobedjuju autoritarni režimi bez obzirana na teške medijske zakonske i druge poteškoć,e pokazatelj za to je 24. septembar 2000. godine a onda 5. oktobar“, rekao je Živković novinarima.

On je kazao da će aktuelna vlast sigurno otići i da vlast sama odredjuju na koji će to način biti.

„Otići će na onaj način na koji brane svoju poziciju vlasti. Ako brane na silu sa pozivanjem na krv tako će otići, ako prihvate normalizaciju odnosa u društvu i da zakoni važe i da mediji budu slobodni onda će tako i otići. Oni odredjuju svoju sudbinu ne samo političku nego i svaku drugu“, rekao je Živković.

Upitan da li će doći na sledeći sastanak rekao je da to zavisi od teme okruglog stola i uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari