Dveri: Rešiti problem veronauke i status veroučitelja pre početka školske godine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srpski pokret Dveri apelovao je danas da Vladu i Ministarstvo prosvete što pre reše problem organizovanja i izvođenja verske nastave u školama, kao i da pre početka nove školske godine konačno bude rešen pravni status svih veroučitelja.

Dveri su se u saopštenju pozvali na „relevantne ankete“ da se u Srbiji 75 odsto građana izjašnjava kao religiozno, i ocenili da patrijarh Srpske pravoslavne crkve ima „apsolutno pravo i obavezu“ da traži od državnih organa da se preispita i konačno ispravno reši odnos prema veronauci i veroučiteljima u osnovnim i srednjim školama.

Naveli su i da su samo Odboru za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke stigle prijave iz čak 58 osnovnih i srednjih škola na području Beograda, koje su podneli veroučitelji i zabrinuti roditelji koji se, kako tvrde, žale na pojedine direktore škola da obeshrabruju učenike da upišu veronauku i da pedagoško-psihološke službe sugerišu učenicima da se ne opredeljuju za veronauku, „na šta apsolutno nemaju pravo“.

Dveri zato od Vlade traže da „posle dve godine“ konstituiše Кomisiju za versku nastavu koja je nadležna za versku nastavu u školama, da se u Skupštini Srbije usvoji zakon koji bi rešio sporna pitanja, a ne da se ove stvari rešavaju podzakonskim aktima.

Zatražili su i da se vrati status verske nastave iz izbornog programa u izborni predmet i da se ukine bilo kakvo ograničenje u pogledu minimalnog broja đaka i časova, da se reši status 2.100 veroučitelja i da im se omogući zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vreme.

Takođe traže da se verskim zajednicama omogući efikasan nadzor nad nastavnim sadržajem i veroučiteljima.

„Pošto su sve tradicionalne verske zajednice prošle godine već poslale dopis predsedniku Srbije, predsedniku Vlade, Narodnoj Skupštini i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, očekujemo da se ovaj problem što pre reši, a svakako pre početka nove školske godine i da se tako omogući poštovanje Ustava koji građanima daje pravo na versko obrazovanje svoje dece“, zaključio je u pisanoj izjavi potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari