"Rušimo monopol i dogovor Vučića i Đilasa, vlast i opozicija organizuju botove protiv nas": Dveri i Zavetnici najavljuju tužbe protiv predsednika i nekoliko medija 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Lideri Dveri i Zavetnika poručili su danas s konferencije za štampu da se protiv njihove koalicije „Nacionalno okupljanje“ vodi negativna kampanja jer su „srušili monopol“ na srpskoj političkoj sceni probriselske vlasti i probriselske opozicije, te zbog toga najavljuju tužbe protiv predsednika Republike, ali i određenih medija.

Kažu da su im posvećene 82 naslovne strane dnevnih novina u negativnoj konotaciji, a na prezentaciji u prostorijama Zavetnika pokazali su neke od njih, sa domaćim, ali i regionalnih medija poput Antene, Analitike i Banjalučke.net.

Kako su naveli 240 tekstova koji su se ticali njihove koalicije bili su negativni, 50 neutralni, a 20 je bilo u pozitivnoj konotaciji.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, poručila je da vlast ne preza od toga da koristi sve oblike dehumanizacije protiv lidera koalicije, ali i čitave koalicije. Ona je kritikovala i to što, kako kažu, iako im je lista za parlamentarne izbore potvrđena – do sada nisu pozvani da gostuju ni na jednoj televiziji s nacionalnom frekvencijom.

Vlast kampanjom protiv njih, smatra ona, želi da skrene pažnju sa, kako kaže, namere da uvede sankcije Rusije, ali i sa već uvedenim sankcijama zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova, poput Mjanmara, kao i toga da sve veći broj Srba na severu KiM preregistruje svoja vozila na RKS tablice.

Osudila je izmeštanje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu s groblja u Prištini. Ova vest dospela u javnost na Dan primirja, kada ovaj spomenik nije bio primetan na fotografijama ambasadora Nemačke i Francuske na Kosovu.

„Nacionalno okupljanje na besprizornu hajku neće odgovarati besprizornom hajkom, već ćemo odgovarati istinom i činjenicama“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

"Rušimo monopol i dogovor Vučića i Đilasa, vlast i opozicija organizuju botove protiv nas": Dveri i Zavetnici najavljuju tužbe protiv predsednika i nekoliko medija 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predsednica Zavetnika tvrdi i da je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar tokom prošlih izbora činio sve da „državotvorne snage“ ne pređu cenzus, dok sada ambasador SAD Kristofer Hil isto tako čini sve da „Nacionalno okupljanje“ ne bude druga politička snaga, kako to pokazuju njihova istraživanja.

Ona je navela i da pravni tim Zavetnika sprema tužbe protiv nekoliko medija, poput Novosti, b92 i Politike, te poručila da će, nakon što osvoje vlast, vratiti ugled tim „imenima sprske štampe“ koji su danas, kako smatra, svedeni na rang tabloida.

Obradović: Naša lista najnapadanija od raspisivanja izbora

Boško Obradović, predsednik Dveri, uz ocenu da je njihova lista najnapadanija od raspisivanja izbora, poručio da ih napadaju i da su „Vučićevi“ i da su „Đilasovi“.

„To pokazuje da smo ničiji“, naveo je Obradović, dodavši da ova koalicija kvari „monopol“ koji, po njegovim rečima, drže sadašnja i bivša vlast.

On je otišao i korak dalje u optužbama, rekavši da i vlast i opozicija organizuju botove protiv njih, te da čak, po njegovom mišljenju, Dragan Đilas, predsednik SSP (Srbija protiv nasilja) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju dogovor o međusobnom medijskom napadanju.

Ocenio je da je „Nacionalno okupljanje“ najnapadanija lista od raspisivanja izbora, gde ih jedna strana optužuje da su „Vučićevi“, dok ih druga strana optužuje da su „Đulasovi“, što prema njegovim rečima znači da „nisu ničiji“.

Dodao je i da će neke od laži i kleveta koje se iznose na njihov račun završiti na sudu.

„Mi iz ovoga zaključujemo da su nas se uplašili i da nam rejting raste“, kazao je Obradović.

Ocenio je i da „zapadni strani faktor“ ima nameru da se nakon izbora 17. decembra formira vlast koja će da prihvati francusko-nemački predlog, te da bi, kako kaže, bili najsrećniji kada bi Vladu formirali Vučić, Brnabić i Đilas.

„Zašto nismo u zatvoru ako smo nešto ukrali?“, upitao je Obradović.

Ratko Ristić, kandidat za gradonačelnika Beograd ove koalicije, podsetio da Vučić često voli da parafrazira Aleksandra Tijanića, te da govori kako se „svako kreće u granicama sopstvene pokvarenosti“.

„Vučićeva pokvarenost ne poznaje granice“, poručio je Ristić, osvrnuvši se i na to što ga je predsednik Republike pominjao tokom nedavne posete Parizu kada ga je optužio da „krade od države“.

Tu tvrdu Vučić je izneo na osnovu teksta režimskog tabloida Kurir, rekao je Ristić, i dodao da je problematično to što neko iz Poreske uprave, kako smatra, dotura podatke, koji ne bi trebalo da budu dostupni javnosti, medijima.

Predsednik Republike optužio ga je da ne plaća porez, što je ova kandidat „Nacionalnog okupljanja“ demantovao, te najavio i tužbu protiv Vučića.

„Ko to iz Poreske službe daje podatke koji ne bi trebalo da su javni medijima? Ako je bilo nešto nelegalno, trebalo je da pošalju inspektore i da me uhapse“, naveo je on.

On je dodao da je Vučiću povod za ovaj istup bio intervju koji je Ristić dao našem listu, u kome je rekao da je Beograd na vodi „urbanistička nakaza“. Ovu tezu je ponovio i na konferenciji, poručivši da je „barikadom o ružnih zgrada“ narušena jedna od najlepših tačaka u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari