DW: Nemačka želi da dodatno osnaži ekonomske veze sa Srbijom 1Foto:EPA-EFE/Omer Messinger

Nemačka Savezna vlada računa na jače ekonomske odnose sa Srbijom. To je bio cilj video-konferencije nemačkog ministra privrede Petera Altmajera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na video-konferenciji ministra Altmajera (CDU) i predsednika Vučića (SNS) potpisana je zajednička izjava o namerama za uspostavljanje partnerstva i unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji. Kako je saopšteno iz nemačkog Ministarstva privrede, cilj dogovora je ojačati lance snabdevanja i dodatno povezati Srbiju sa unutrašnjim tržištem Evropske unije. Na sastanku je bilo reči i o budućim ulaganjima u zaštitu klime.

Ministar Altmajer je naglasio je ovo dalji i važan korak u tzv. „Berlinskom procesu“, kojim bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo povezati s EU. „Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. To je sada važnije nego ikad, posebno u vreme krize zbog epidemijom koronavirusa“, rekao je Altmajer.

U saopštenju nemačkog Ministarstva naglašava se da je privreda Srbije važan motor za regionalnu ekonomiju Zapadnog Balkana. Pre korona-krize, nemačko-srpski ekonomski odnosi dinamično su se razvijali: bilateralna trgovina se u poslednjih šest godina udvostručila, da bi u 2019. dostigla novi maksimum – preko pet milijardi evra. Nemačke kompanije su poslednjih godina investirale u Srbiju više od 2,53 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari