Edi Rama se u Prištini susreo sa Haradinajem, Pacolijem i Ljimajem 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Albanije Edi Rama susreo se danas u Prištini sa liderima kosovskih opozicionih stranaka, Ramušom Haradinajem iz Alijanse za budućnost Kosova, Bedžetom Pacoli iz Alijanse novo Kosovo i Fatmirom Ljimajem iz Socijaldemokratske inicijative Kosova.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je tema razgovora sa Ramom bila završetak izgradnje železničke pruge Priština-Drač.

„Sa premijerom Edijem Ramom razgovarali smo o pitanju završetka železnice Priština-Drač kao neophodnog projekta, koji olakšava saobraćaj i još više povezuje naše zemlje, važne za jačanje bezbednosti u regionu i integraciju u NATO“, rekao je Haradinaj.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji na severu Kosova.

„Bratska saradnja između naše dve zemlje od vitalnog je značaja za ukupan razvoj. Vlade u Prištini i Tirani moraju učiniti sve da uklone sve barijere koje ometaju saradnju u svim oblastima, posebno u ekonomskoj“, zaključio je Haradinaj.

I lider Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli je na Fejsbuku objavio da su sa Ramom razgovarali o situaciji na severu Kosova. „Poseta albanskog premijera, u ovom delikatnom trenutku, je preko potrebna i Kosovo bi trebalo da u svakom pogledu to iskoristi za jačanje veza sa Albanijom“, napisao je Pacoli.

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj napisao je da je sa Ramom razgovarao o trenutnom razvoju događaja, sa posebnim naglaskom na situaciju na severu Kosova.

Lideri DPK i DSK: Međualbanski odnosi osnova uspeha dve zemlje

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku i predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići posle odvojenih susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom koji boravi u Prištini, ocenili su danas da su međualbanski odnosi osnova uspeha njihovih zemalja.

Abdidžiku je na fejsbuku napisao da su sa albanskim premijerom razgovarali o procesima kroz koje prolazi Kosovo i o trenutnoj situaciji na severu Kosova.

„Razgovarali smo o odnosima dve zemlje, stanju stvorenom na severu, kao i zajedničkoj budućnosti u evroatlantskoj porodici. Zahvalio sam premijeru Rami na podršci koju daje Kosovu u važnim procesima. Međualbanski odnosi su osnova našeg uspeha i zato smo DSK i ja tome posvećeni bez oklevanja“, kazao je on.

Predsednik DPK Memlji Krasnići je tokom sastanka sa Ramom izrazio svoju volju i stalnu volju DPK da neguje bliske i prijateljske odnose sa svim institucijama Albanije.

Krasnići je na fejsbuku napisao kako njegova stranka smatra izuzetno važnim produbljivanje saradnje između Kosova i Albanije, i da su se u tome složili i sa albanskim premijerom.

„U tu svrhu smatram da bi zajednički sastanak vlade Kosova i Albanije, kao format koji je pokrenut u vreme vlade DPK, trebalo da se nastavi i proširi teme od zajedničkog značaja“, napisao je Krasnići.

On i Rama su tokom sastanka razgovarali o unutrašnjoj političkoj situaciji, upravljanju pandemijom korona virusa, kao i najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

„Smatramo da je odluka Vlade Kosova o reciprocitetu sa tablicama poštena i legitimna. Ali izrazio sam zabrinutost zbog tendencije Srbije da eskalira situaciju, u tom slučaju sam zatražio od Albanije da igra ulogu podrške, kao zemlje članice NATO -a“, rekao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari