Ekološki ustanak, Akcija i Ne davimo Beograd podržavaju protest SEOS 3. januara 1Foto: Twitter/Južne vesti

Inicijative Ekološki ustanak, Akcija i Ne davimo Beograd podržavaju protest Saveza ekoloških organizacija Srbije najavljen za 3. januar.

Savez ekoloških organizacija Srbije pozvao je danas na nove trosatne blokade puteva koje će se, kako najavljuju, održati 3. januara u 13 časova pod sloganom „Znamo da ne damo“ bar na četiri lokacije.

Razlog blokada je jučerašnja izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da projekat „Jadar“ neće biti obustavljen.

Iz SEOS-a ističu da im je „jasno da sporna Uredba Vlade neće biti povučena i da ćemo ostati ponovo bez odgovora“.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, osnivač „Akcije“ za Danas kaže da svaki protest koji ima za cilj zaustavljanje projekta u Jadru, borbu protiv zagađivača u Srbiji i njihovih zaštitnika u Vladi i SNS ima našu podršku.

– Još uvek nas nisu obavestili konkretno o ovom protestu, ali svi protesti i blokade koji za cilj imaju da se Rio Tinto skloni iz Srbije su dobri. Ekološki ustanak i Akcija sa protestima nastavljaju posle Božića i pozivamo sve da im se prikljuce i da zajedno istrajemo u ovoj borbi protiv Rio Tinta i zagađivača koji sede u vlasti – navodi Zelenović.

To potvrđuje i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

– Podržavamo i priključujemo se pojedinačno protestima. Naš rok i ultimatum Vučiću ostaje do Božića. Posle Božića novi protesti – navodi on za Danas.

A Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd za Danas kaže da NDMBG takođe podržava poziv SEOS-a za blokadu puteva na koju su pozvali 3. januara.

– Ljudi koji žive u dolini Jadra su prve žrtve Rio Tinta, ali varate se ukoliko mislite da smo sigurni u Beogradu i drugim gradovima jer će se zagađenje širiti i do nas, ali ne samo to već će se štetni projektoi nastaviti širom Srbije ukoliko ne smenimo ovu kriminalnu vlast. Ne davimo Beograd će uvek biti u borbi protiv onih koji nam truju zemlju – zaključuje Lazović.

Podsetimo Ekološki ustanak i Akcija dali su rok Vučiću da do 7. januara „izbriše“ projekat Jadar, jer povlačenjem zakona o eksproprijaciji posao nije gotov, budući da kompanija Rio Tinto pritiska ljude da im prodaju imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari