Ekološki ustanak sumnja da bi Srbija mogla da postane trajno mesto za odlaganje francuskog nuklearnog otpada 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

S razlogom sumnjamo da će se, uz punjenje džepova, francusko „privremeno“ pretvoriti u trajno odlaganje nuklearnog otpada u Srbiji, saopštio je Ekološki ustanak povodom najave odlaska predsednika Srbije, Aleksandar Vučića, u dvodnevnu posetu Parizu, gde će sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makrono, između ostalog razgovarati i o nuklearnim elektranama.

“Aleksandar Vučić je obznanio da će sutra ići u Francusku na poklonjenje Emanuelu Makronu i po ko zna koji put najavio fantastične vesti. Iza njegovih „dobrih vesti“ se uvek kriju ogromne malverzacije i nešto što javnost u Srbiji ne sme da zna. Ovog puta se pominju „džepne“ nuklearne elektrane, ali mi vidimo samo džepove vladajuće klike koje treba napuniti. Pošto Francuska nema pojma šta da radi sa istrošenim nuklearnim gorivom i decenijama ga čuva „privremeno“, s razlogom sumnjamo da će se, uz punjenje džepova, francusko „privremeno“ pretvoriti u trajno odlaganje nuklearnog otpada u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Ekološki ustanak pita da li je odlaganje nuklearnog otpada cena kojom Vučić namerava da plati žmurenje Emanuela Makrona na sve bržu fašizaciju Srbije i obračun za političkim protivnicima.

“Od Aleksandra Vučića zahtevamo da položi račune i obavesti javnost u Srbiji o čemu se dogovarao sa Makronom, kao i da odgovori na pitanje da li se, iza naših leđa, sprema da tajno ugovara odlaganje francuskog otpada u Srbiji. Pošto se tokom Vučićeve posete očekuje potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Francuskom elektroprivredom, pitamo i kako Vlada u tehničkom mandatu može uopšte da potpisuje ovakav memorandum i na osnovu kog zakona? To je zloupotreba trenutne političke krize za potpuno porobljavanje i rasprodaju Srbije”, zaključuju u Ekološkom pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari