Ekonomija, stranci i bojkot diktiraju odluku 1Foto: Tviter/SNS SRBIJA

Uoči skorog početka dijaloga vlasti i opozicije oko izbornih uslova koji treba da dovede do učešća bojkot opozicije na predstojećim izborima, među pojedinim krugovima unutar Srpske napredne stranke, kako prenose izvori Danasa, pojavila se sumnja da najava njihovog predsednika Aleksandara Vučića o vanrednim parlamentarnim izborima odnosno o skraćenju mandata vladi i Skupštini nije konačna i da bi mogao da odustane od nje ukoliko proceni da mu to više ide u prilog.

Prema rečima naših izvora, nekoliko razloga se među naprednjacima pominju za to. To su ponovni bojkot, slab strani pritisak da izbora bude i procena da ekonomske posledice epidemije neće biti katastrofalne, odnosno da će moći da ih rešava do redovnih izbora.

Naši sagovornici bliski naprednjacima, kažu da ipak ne očekuju da se to zaista i dogodi, budući da smatraju da će Vučić, kao i na prethodnim izborima uspeti da u poslednji čas na izbore izvuče bar neku od bojkot partija.

A kako dodaju, za tim neće biti ni potrebe, jer će, prema njihovoj proceni, opozicione partije koje su bojkotovale izbore sada ipak na njima učestvovati.

To se, kažu naši sagovornici, može naslutiti iz sadašnjih njihovih izjava u kojima se bojkot kao ponovna opcija vrlo retko pominje.

Međutim, prema rečima naših izvora, ostavljaju mogućnost da Vučić u poslednjem trenutku donese odluku hoće li se uz beogradske i predsedničke izbore ići i na parlamentarne, a sve u zavisnosti od okolnosti za godinu dana, kada se očekuje jači spoljni pritisak na Srbiju u vezi sa Kosovom, a za koji će Vučiću biti potrebna sadašnja skupštinska većina.

Vučić zna, navode naši sagovornici, da posle novih parlamentarnih izbora na kojima bi učestvovala opozicija, svakako ne bi imao ovoliku većinu kao sada.

Osim ovih razloga, nezvanično se među naprednjacima govori i o tome da će odluka njihovog šefa o održavanju ili ne vanrednih parlamentarnih izbora zavisiti i od ekonomske i epidemiološke situacije, tačnije ekonomskih trendova usled epidemije.

Kako pojašnjavaju, ako Vučić proceni da će posledice epidemije biti gore nego što deluje, a resursi su mu sigurno ograničeni da može da „gasi požare“ tri, šest ili osam meseci, a ne čak tri godine, onda će izbora biti pre roka, kako bi se sprečilo glasanje posle ekonomske katastrofe.

Još jedan argument se pominje, kažu naši izvori bliski naprednjacima. A to je pritisak sa strane.

Osim oko Kosova, što je očekivano, ukoliko pritisci iz EU budu veliki da je sadašnja Skupština nelegitimna, vanrednih parlamentarnih izbora će biti.

Sada, kako ocenjuju, pritisak iz EU nije toliki, a videće se kakav će biti posle dijaloga.

Na ovu temu, diplomatski izvori Danasa, kažu da stranci trenutno idu za tim da će se glasati za novi parlament jer ovaj nema funkciju.

Dejan Bursać, naučni saradnik na Institutu za političke studije, o mogućnosti da Vučić ipak odustane od parlamentarnih izbora, kaže da ta mogućnost svakako postoji, jer je Vučić dosta nepredvidiv. Kako dodaje, i ranije se dešavalo da menja odluke, posebno ako postoji ovolika vremenska distanca do izbora.

– Ali mislim da se to neće desiti, upravo jer će Vučić tražiti način da kroz te izbore dođe do dva ishoda. Prvi je da predupredi mogući dobar rezultat opozicije u Beogradu, a drugi da malo razbije monolitnost parlamenta, tj. dobije nekakvu opoziciju u Skupštini koju onda može da prezentuje na zapadu, a ipak zadrži natpolovičnu većinu tj. vlast – kaže Bursać za Danas.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, za naš list kaže da najavljeni izbori imaju smisla ako bude novog dogovora između opozicije i vlasti, odnosno aktera koji učestvuju na izborima, oko uslova.

– Odnosno ako veći broj partija koje prošli put nisu, sada izađu na izbore. Ako nema dogovora te vrste, onda ponavljanje izbora nema previše smisla. Dakle od razvoja događaja na planu dijaloga između vlasti i opozicije videćemo kakav će biti dalji tok stvari – zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari