Ekonomist: Mediji na srpskom su najsnažnije oruđe Kremlja 1Foto: Wikipedia

Stiče se utisak da Rusija izaziva nevolje na Balkanu, tvrdi britanski nedeljnik Ekonomist u najnovijem izdanju.

Londonski list Indipendent u sličnom tonu prenosi da su Rusi optuženi za organizaciju zavere za ubistvo odlazećeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

S druge strane, ruski portal Sputnjik ističe da Kremlj kategorički odbacuje bilo kakvu umešanost u pokušaj atentata na lidera Crne Gore.

Osvrćući se na vremensko podudaranje vojnih vežbi „Slovensko bratstvo“ u Srbiji, u kojima učestvuju oružane snage Srbije, Rusije i Belorusije, i onih koje izvodi NATO u Crnoj Gori, Ekonomist piše da to „nisu najčudniji događaji koji se trenutno odigravaju na Zapadnom Balkanu“. „Ovaj region, okružen državama EU, ali koji ima dugotrajne veze sa Rusijom, sve više liči na poprište zabrinjavajućih tenzija između Rusije i Zapada“, ocenjuje se u tekstu.

Britanski nedeljnik precizira da su se glasine o mogućoj umešanosti Rusije u zbivanja u regionu pojavile 16. oktobra kada su crnogorske vlasti saopštile da su na dan izbora sprečile „državni udar pod pokroviteljstvom Kremlja“, čiji cilj je trebalo da bude osujećivanje „gotovo završenog priključivanja države NATO-u“, kao i da je crnogorska policija uhapsila grupu od 20 državljana Srbije, za koju je Đukanović rekao da su radile u korist Rusije.

Ekonomist ističe da se situacija dodatno zakomplikovala kada je počeo da se stiče utisak i da je srpski premijer Aleksandar Vučić u opasnosti. U tom kontekstu, navodi se da je 30. oktobra pronađen arsenal oružja u automobilu blizu kuće Vučićevih roditelja, a izveštaji su nagovestili da se radilo o pokušaju ubistva. „Ko je želeo da ubije premijera, nejasno je, a detalji ostaju magloviti. Većina onoga što je objavljeno u srpskoj i crnogorskoj štampi su neistine. Jedan srpski političar veruje da je arsenal oružja povezan sa ratom koji besni između srpskih i crnogorskih narko-klanova“, konstatuje se u tekstu.

Britanski magazin ukazuje da su se i Srbija i Crna Gora u proteklih nekoliko godina približile EU i Americi.

„Đukanović se nadao da će uvesti Crnu Goru u NATO, što je proces koji se približio kraju, i u EU do 2020. godine. Ali, Rusija prezire pomisao da se ova država, koja je strateški važna tačka na Jadranskom moru, približi Atlantskoj alijansi, a i mnogi crnogorski građani dele gnušanje Rusije… U Srbiji, Vučić je zagovornik ideje o pridruživanju EU, ali se suočava sa pritiskom iz Rusije da sarađuje sa Evroazijskim ekonomskim savezom… Prema mišljenju bezbednosnog analitičara Danijela Šuntera, u Srbiji se vodi rat idejama između Rusije i Zapada. Najsnažnije oruđe Rusije su mediji na srpskom jeziku, u kojima je svet, kaže Šunter, predstavljen kao paralelni univerzum, u odnosu na to kako ga vide zapadni rivali Rusije. Taj rat će izgleda eskalirati“, zaključuje Ekonomist.

List Indipendent prenosi reči specijalnog državnog tužioca u CG Milivoja Katnića da je kriminalna grupa koju su organizovali „nacionalisti iz Rusije“ planirala da upadne u parlament, kao i da ubije Đukanovića, koji vodi državu prema članstvu u NATO, nakon čega bi na vlast bila dovedena proruska koalicija. „Nemamo nikakve dokaze da je država Rusija umešana na bilo koji način, ali imamo dokaze da su to organizovala dvojica nacionalista iz Rusije“, kazao je Katnić.

Kako navodi portal Sputnjik, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov odgovorio je odrično na pitanje novinara da li je bilo zahteva iz CG povodom istrage pokušaja atentata na premijera te zemlje, u koji bi, prema izjavama crnogorskog tužioca, mogli biti umešani ruski nacionalisti.

„Po zvaničnoj liniji nikakvih zahteva nije bilo, ne znam da li je bilo zahteva po liniji specijalnih službi. Ali u datom slučaju ne raspolažemo bilo kakvim informacijama i svakako kategorički odbacujemo mogućnost zvanične umešanosti u bilo kakve pokušaje organizacije bilo kakvih protivpravnih radnji… Potezi Rusije da osigura nacionalnu bezbednost ne predstavljaju pretnju ni po koga, međutim nemoguće je iskoreniti agresivni pristup NATO-a koji nastavlja da se približava ruskim granicama“, rekao je predstavnik Kremlja.

„Gubitak saveznika“

Indipendent podseća da je Crna Gora dobila poziv da se pridruži NATO, uprkos snažnom protivljenju svog tradicionalnog slovenskog saveznika Rusije. „Ako se Rusija pridruži zapadnom vojnom savezu, Rusija bi izgubila strateški pristup Jadranskom moru i Srbija bi ostala njen jedini saveznik u regionu“, tvrdi londonski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari