Vladika Teodosijefoto FoNet Božana Pavlica

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputila je danas „pastirski apel“ Srbima na Kosovu i Metohiji u kom ih je pozvala da u uslovima „institucionalnog terora Prištine“ pokažu „dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje

U apelu se ocenjuje da je srpski narod na Kosovu i Metohiji „svakim danom sve više izložen otvorenoj represiji kosovskih vlasti, kao nikada do sada od završetka oružanog sukoba 1999. godine“.

„Institucionalni teror Prištine se sprovodi na razne načine, pritvorno pred svetom pod vidom tobožnjeg poštovanja zakona, a zapravo sa ciljem da se naš narod podstakne na iseljavanje i napuštanje prostora na kojima vekovima živi“, stoji u apelu Eparhije raško-prizrenske. ;

Ocenjuje se da su za prištinske vlasti Srbi na Kosovu i Metohiji „bili i ostali ;građani drugog reda“.

„Svakodnevna gruba manifestacija policijske sile, pretresi, hapšenja, neosnovani pritvori, pretnje, onemogućavanja primanja penzija i socijalnih doprinosa, uz grubo tolerisanje nametnutih albanskih opštinskih vlasti na severu Kosova koje nemaju legitimetet većine građana, koriste se kao sredstvo prisile i protiv našeg naroda kome se onemogućava normalan život, osnovna prava i slobode“, navela je Eparhija SPC.

Ona je pozvala Srbe na Kosovu i Metohiji da ne budu „malodušni“ i da ne dopuste da budu zastrašeni, navodeći da „svako nasilje dolazi iz straha i nesigurnosti, svaki strah i briga iz nedostatka vere u Boga“.

„Ovakvo arogantno ponašanje vlasti u Prištini izraz je pre svega kukavičluka i slepe mržnje, jer lako je sprovoditi teror nad onima koji nisu zaštićeni i koji na Kosovu i Metohiji žive kao živi taoci. Upravo stoga ne smemo da popustimo pred ucenama, već da se za svoja prava borimo mirno, dostojanstveno, ostajući pre svega odani Bogu i privrženi ovom čudesnom prostoru, gde vekovima živimo i opstajemo“, piše u apelu.

Dodaje se da uloga Crkve „nije da se bavi politikom“ ali da ima dužnost da „podigne svoj glas protiv terora kada njen narod strada od nepravde“.

„Mi nismo u poziciji da odlučujemo o političkim rešenjima, ali imamo dužnost da, bez obzira u kakvom društvu živeli, činimo sve što do nas stoji da se poštuje dostojanstvo svih ljudi, njihova ljudska i verska prava i slobode. Nažalost, kosovske vlasti su na sve što je naša Crkva činila poslednjih 25 godina odgvorile pritiscima na samu Crkvu, kojoj se otvoreno negira identitet, osnovne verske i imovinske slobode“, stoji u apelu Eparhije raško-prizrenske.

Dodaje se da su se na Kosovu i Metohiji menjale mnoge vlasti ali da je sa srpskim narodom „bila i ostala njegova Crkva kao tkivo koje sve nas zajedno objedinjuje i drži kao Telo Hristovo, što Crkva i jeste“.

„Zato u svim ovim teškoćama pozivamo naš narod da uz svoju Crkvu, kao verna deca Svetog Save, Svetog Kneza Lazara, brojnih svetitelja koji su prosijali i živeli na Kosovu i Metohiji očuvamo i sačuvamo prisebnost, mir i čvrsto poverenje u Boga da nas neće ostaviti. Sa takvom verom neće nas poraziti nijedna sila ovog sveta, a kazna onima koji čine zlo i nepravdu je uvek u Božijoj ruci“, navodi se u apelu Eparhije raško-prizrenske SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari