Hasanović: Bošnjaci da se ujedine 1Foto: TOS (Arhiva)

Direktor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Ersin Hasanović pozvao je danas tri najuticajnije bošnjačke stranke SDP, SPP i SDA Sandžaka da zajednički formiraju vlast u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju kao i da participiraju u vlasti Nove Varoši i Priboja i tako najefikasnije započnu rešavanje svih nagomilanih problema ovog kraja.

On je rekao da „sve tri vodeće političke opcije među Bošnjacima treba da ujedine kadrove za bolji život svih stanovnika u sandžačkim opštinama i za prosperitet Republike Srbije”.

„Podsećam javnost, da smo još 26. maja prošle godine (2019) uputili poziv bošnjačkim strankama da formiraju zajedničku izbornu listu. Žao mi je što tada nisu uvažili realnu potrebu da zajedno djeluju na političkom terenu, jer smatramo da bi efekti po narod koji te stranke predstavljaju bili znatno vidljiviji, da bi zajedničkom listom bošnjačke političke partije ostvarile značajno veće prisustvo u predstavničkim tijelima Republike Srbije, te bi bilo znatno lakše ostvarivati nacionalne ciljeve Bošnjaka u Srbiji, ali smo uvjereni da još uvijek nije kasno za tako nešto”, istakao je Hasanović.

Drago nam je da i Bošnjačko nacionalno vijeće, u poslednje vreme, zagovara sličan pristup, te sa tako pridružilo našim stavovima u vezi načina delovanja bošnjačkih političkih stranaka u Republici Srbij, dodao je on.

Smatramo da je Prijepolje grad od koga može i mora početi novo poglavlje političkog delovanja Bošnjaka u Srbiji, te da baš u Prijepolju Bošnjaci imaju šansu pokazati šta znači jedinstven nastup, na način da sve tri stranke oforme većinu koja bi bila dovoljna za formiranje vlasti, smatra Hasanović.

„Našu ideju o ujedinjenju u široku koaliciju vreme nije demantovalo već je iznova potvrđuje. Samo zajedničkim snagama možemo vratiti povjerenje građanima u institucije, pojačati privrednu aktvnost, otvoriti nove poslovne mogućnosti i nastupiti prema dijaspori koja ne samo da je sprema da pomogne već je spremna i da uloži kapital”, ističe Hasanović.

Od trideset godina savremenog političkog višestranačja, Bošnjaci su 27 godina nejedinstveni, a to je previše za bilo koju manjinsku zajednicu u bilo kojoj državi, smatra Hasanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari