Eskobar: SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova 1Foto: Twitter / Miroslav Lajčak profil

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova.

„Iz američke perspektive, želim da kažem da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Pokazali ste da ste solidan partner, dobar prijatelj i na tome vam zahvaljujemo. Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti“, rekao je Eskobar.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Kurtijem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, rekao da su radili sa evropskim kolegama da prepoznaju Zapadni Balkan kao izuzetnu priliku, a ne opasnost i da ohrabruju sve strane da vide taj region kao potencijalno budućeg člana.

Kazao je da dijalog koji se odvija pod okrivljen EU ima punu podršku SAD-a.

Lajčak je sa svoje strane poručio da su na Kosovu da pošalju jasnu poruku da EU i SAD sarađuju i da pokažu da dele viziju Kosova, kao i dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

„Srećan sam što je poseta pružila priliku da sa predsednicom, premijerom, razgovaramo o našem planu za naredne mesece i nedelje. Nastavićemo naše diskusije. Ostaćemo ovde do srede, oni će nam pomoći da imamo jasnu sliku šta da očekujemo u budućnosti i da poguramo proces napred. U ovom trenutku želim da kažem da smo srećni što smo ovde zajedno“, rekao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su na sastanku kosovski zvaničnici informisali izaslanike za dijalog Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka o reformama u ekonomiji i pravosuđu.

Prema njegovim rečima, upoznao ih je i sa naporima Vlade u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kurti je dodao da Vlada upravlja i pandemijom, ističući da su dosegli 60 odsto vakcinisane populacije.

Rekao je da su odlučni da se poštuju i ostanu nedirnuti ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost.

Tokom posete Kosovu Lajčak i Eskobar razgovaraće sa predstavnicima političkih stranaka. civilnog društva i međunarodne zajednice na Kosovu.

Na kraju posete, 2. februara najavljena je zajednička konferencija za novinare Lajčaka i Eskobara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari