Na osnovu čega Vučić tvrdi da će lideri zemalja EU na sednici Evropskog saveta pretiti Srbiji? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na predstojećem sastanku Evropskog saveta biti “pretnji”, istakavši da će to biti verovatno “jedna od nainteresantnijih sednica do sada”.

Vučič je rekao da neće biti uvedene sankciji Srbiji.

– Ali, kao što sam i obećao, nema sankcija za Srbiju – istakao je on.

Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa objašnjavajući za Danas zbog čega Evropski savet ima posebnu težinu, naglašava da se to telo sastoji od lidera EU.

– Evropski savet je glavno političko telo Evropske unije. Za razliku od Evropskog Parlamenta koji se sastoji od poslanika koji se direktno biraju od strane građana EU i Evropske komisije, koja je glavno operativno i izvršno telo i koju čine nama poznati “evropski komesari”, Evropski savet se sastoji od lidera zemalja članica i to mu daje posebnu težinu – kaže Miletić.

Ničega novog za Srbiju nema, nejasno zašto Vučić tvrdi drugačije

Iz dostupnih informacija, međutim, dodaje on, nema ničeg novog za Srbiju, a što će se naći u zaključcima Evropskog saveta.

– Proširenje jeste na dnevnom redu, ali su glavne teme Ukrajina i Bliski Istok. Verovatno će sve države biti pozvane da se priključe sankcijama, a istovremeno će biti konstatovano da sve države Zapadnog Balkana treba da bez izuzetka poštuju standarde koji se tiču vladavine prava i slobode medija – ističe sagovornik Danasa.

Što se tiče Srbije i Kosova, dodaje, biće pozvani da nastave pregovore i sprovode postognute dogovore, bez obzira da li će Ohridski sporazum biti izričito pomenut.

Na osnovu čega Vučić tvrdi da će lideri zemalja EU na sednici Evropskog saveta pretiti Srbiji? 2
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

– Sve u svemu, nema ničeg što nam nije već poznato, a nikom u Briselu nije poznato da se sprema bilo kakva eksplicitna personalna osuda Vučića – kaže Goran Miletić.

Kako dodaje, pošto smo u finišu izborne kampanje, deluje da su Vučićeve izjave o pretnjama koje ćemo navodno čuti od Evropskog saveta namenjene glasačima SNS, koji najčešće ne znaju koji je sadržaj zaključaka evropskih institucija i koji – sudeći prema istraživanjima – vole narativ o otporu i prkosu pritiscima “koji dolaze spolja”.

Radio slobodna Evropa objavila je da će Evropska unija na zajedničkom samitu od država Zapadnog Balkana jasno zatražiti da se sve u potpunosti usaglase sa politikom sankcija protiv Rusije.

U tekstu će se pohvaliti partneri sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bezednosnom politikom EU i podstaći „oni koji to još nisu učinili“ da slede njihov primer.

„Takođe podstičemo unapređenje sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanje njihovog zaobilaženja“, poručiće lideri EU u završnoj deklaraciji, prenosi RSE.

Sa ovim dokumentom treba da se saglase i učesnici samita iz regiona.

Poseban deo u završnoj deklaraciji odnosi se na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Kako stoji u nacrtu, naglašava se kako EU očekuje da se Priština i Beograd konstruktivno angažuju u cilju brzog napretka u normalizaciji odnosa, konstatujući da je to ključno za bezbednost i stabilnost celog regiona i da se osigura da dve strane mogu da napreduju na evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari