EU poziva na mir i uzdržanost uoči aprilskih izbora na severu Kosova 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano rekao je danas da se moraju stvoriti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova i pozvao sve strane na uzdržanost.

Stano je za Radio Slobodna Evropa rekao da su „izbori kamen temeljac demokratije“ i u tom kontekstu naveo da EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba, ali odbija da učestvuje na izborima u opštinama na severu Kosova uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucje odnosno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.

Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su zakazani za 23. april, nakon što su gradonačelnici iz Srpske liste podneli ostavke novembra prošle godine zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Prethodno su zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) 24. marta takođe izrazile žaljenje što Srpska lista nije iskoristila „demokratsko pravo da učestvuje na izborima, te podvukli da su oni zakazani u skladu sa zakonima.

U zajedničkom saopštenju su sve strane pozvane na „uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore“.

Lokalni izbori u opštinama na severu su već jednom odloženi decembra prošle godine na zahtev međunarodne zajednice.

Srpska lista je i tada odbijala da učestvuje, a uoči pripreme izbora je zabeleženo nekoliko incidenata uz upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi.

Zbog napada na zvaničnike Centralne izborne komisije Kosova uhapšen je i bivši kosovski policajac Dejan Pantić, nakon čega su lokalni Srbi podigli barikade. U međuvremenu je Pantiću određen kućni pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari