EU produžila mandat Tomašu Sunjogu do avgusta 2023. godine 1Foto: KoSSev

Specijalnom predstavniku Evropske Unije (EUSR) u Prištini Tomašu Sunjogu produžen je mandat za dve godine, odnosno do 31. avgusta 2023., saopštili su jutros iz Saveta EU.

Takođe, mandat je za isti period produžen i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini, Johanu Setleru, piše KoSSev.

Sunjog je imenovan na ovu funkciju 1. septembra 2020. godine, zamenivši pritom Nataliju Apostolovu, koja je predstavljala EU na Kosovu od 1. septembra 2016. godine.

Zadatak Sunjoga, bio je i ostaje, da doprinese promovisanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući i jačanje stabilnosti u regionu i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, navode iz EU.

Takođe, jedan od njegovih zadataka je i promovisanje Kosova kao teritorije posvećene vladavini zakona i zaštiti manjina i kulturnog i verskog nasleđa, kao i podržavanje evropske perspektive Kosova i zbližavanje sa EU u skladu sa perspektivom regiona, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u skladu sa relevantnim zaključcima Saveta EU.

Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama i rade na pitanjima od posebnog interesa ili interesa za EU.

Oni igraju aktivnu ulogu u naporima da učvrste mir, stabilnost i vladavinu zakona, precizirali su iz Saveta.

Kanelarija EU na Kosovu, tj, Tomaš Sunjog, ubrzo će dobiti još jedan zadatak.

Misija vladavine prava EU na Kosovu – EULEX, kojoj je nedavno takođe produžen mandat, u obavezi je da zadatak pružanja operativne podrške dijalogu Beograda i Prištine, kojim posreduje EU, prenese ovoj Kancelariji do 31. decembra 2022, potvrđeno je nedavno za KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari