EULEX: Na Kosovu tokom blokada 31. jula primećeno značajno prisustvo naoružanih lica 1Foto: Privatna arhiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu EULEX saopštila je za Gazetu Express da trenutno 105 policajaca iz Poljske patrolira na Severu Kosova, nekoliko dana pre isteka roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, ali i da su 31. jula za vreme blokada izazvanih prištinskim reciprocitetom u pogledu tablica i ličnih karata primetili „značajno i uznemirijuće prisustvo naoružanih na barikadama podignutim na Severu Kosova“.

EULEX je ujedno potvrdio da je 31. jula ove godine primetio „značajno i uznemirujuće prisustvo naoružanih na barikadama podignutim na Severu Kosova“.

Zbog toga EULEX je pojačao nadzorne patrole na Severu Kosova i da prisustva naoružanih osoba nakon 31. jula nema, ali, kažu iz ove misije, slično prisustvo od tada nije primećeno.

Rok za preregistraciju vozila ističe za samo nekoliko dana, te, kako prenosi Gazeta Express, usled povećane bojazni da bi i sada moglo doći do porasti tenzija, EULEX patrolira na Severu i „pomno prati sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbednost Kosova, kao i bezbednost svih zajednica na Kosovu“.

„Naša specijalizovana jedinica policije, koju čini 105 policajaca iz Poljske, svakodnevno sprovodi nadzorne patrole na severu Kosova kako bi bolje razumela situaciju. Kao druga linija odgovora na Kosovu, EULEX ima blisku koordinaciju i sa Kosovskom policijom i sa KFOR-om, odnosno sa prvom i trećom linijom odgovora na Kosovu. Na zahtev Kosovske policije, EULEX je spreman da odlučno deluje kao druga linija odgovora, kako bi smanjio tenzije i zaštitio sve od bilo kakve pretnje – bez obzira na etničku pripadnost, starost ili pol“, prenosi Kosovo Online pisanje Gazete.

EULEX-ove „snage za brzo reagovanje“ su u pripravnosti 24 sata dnevno u Mitrovici i imaju veoma kratko vreme odziva.

Ako bude potrebno, iz Misije navode da je spremna da uključi rezervnu specijalizovanu policijsku jedinicu za povećanje snaga na terenu i operativnih kapaciteta.

„Da bi testirali operativnu spremnost i obezbedili blisku koordinaciju svih bezbednosnih službi, EULEX, KFOR i Kosovska policija redovno sprovode zajedničke vežbe. Bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu je glavni prioritet EULEX-a i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da podržimo stabilnost Kosova i doprinesemo bezbednosti njegovog stanovništva“, navodi EULEX.

Podsetimo da se bliži rok za preregistraciju vozila koji je odredila kosovska Vlada, te da su barikade 31. jula na severnom delu KiM bile uoči isteka prošlog roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari