"Evropa i SAD su se u odnosu prema Vučiću vodile principom kontrole štete": Bandović i Brkić o odnosu Srbije prema sukobu u Ukrajini 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, odigrali smo na pogrešnu kartu i tek ćemo videti šta su posledice, ukazuje direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović, dok novinar Miša Brkić smatra da je Evropa dala Srbiji predah, priliku da još jednom stavi prst na čelo i pogleda gde će biti njeno mesto u novoj globalnoj preraspodeli.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da je Evropska unija (EU) iz čisto pragmatičnih razloga odlučila da Srbiji gleda kroz prste zbog sad već jednogodišnjeg neuvođenja sankcija Rusiji, ali je upozorio da to neće biti zaboravljeno i stavljeno ad akta.

Brkić ipak predviđa da će državno i političko rukovodstvo Srbije lako da promeni odluku o sankcijama, ukoliko proceni da je nastavak evropskih integracija njihov i interes građana.

Kako je uporedio, to je kao u izreci „ako ne znate da plivate, najbolji način da naučite jeste da vas bace u vodu”, pa ili se udavite ili naučite da plivate.

”Srbija je godinu dana bila u toj dilemi – hoće li se udaviti i potonuti, igrajući na rusku kartu, ili će prihvatiti realnost i reći ‘kud svi Turci tu i mi u Evropu, nema nam drugog puta’”.

S druge strane, Bandović misli da je politika odugovlačenja i čekanja da se zauzme stav pokazala da nemamo kredibilitet, ni principijelnost u odnosu na Evropu i međunarodne odnose.

Kako je podsetio u razgovoru s Tamarom Skrozza, ”procena rukovodstva u Srbiji bila je da će rat da traje kratko, da će Rusija brzo da zauzme i Ukrajinu i smeni rukovodstvo u Kijevu”.

Kako je primetio, druga pogrešna procena bila je da u Evropi neće biti solidarnost kakva i dalje postoji.

Po njemu, Evropa i SAD su se u odnosu prema Aleksandru Vučiću vodile principom kontrole štete i kontrole krize, procenjujući da bi on, u slučaju pritiska, mogao da napravi ”neki haos ovde”, a da im novo žarište na Kosovu ne bi odgovaralo.

Bandović procenjuje da Vučić i dalje kupuje vreme kojeg je sve manje i da je praktično već prihvatio francusko nemački plan za Kosovo.

”Pošto je institucije potpuno urušio, sad on kroz svoje medije mora polako da pušta tu novu priču, taj novi narativ, kako bi prvo ublažio, a onda već ‘skuvano’ javno mnjenje doveo u situaciju da može lakše da prihvati taj sporazum”, uveren je Bandović.

Što se tiče globalnih promena, Brkić dodaje da je ukrajinskim ratom spuštena gvozdena zavesa između Rusije i modernog demokratskog sveta, kao i da je primetan napor Evrope da za sledećih 50 godina isključi Rusiju iz svojih energetskih planova.

”Kao država za koju se najviše verovalo da će se smrzavati, Nemačka je za samo dva meseca uspela da izgradi terminal za tečni gas”, istakao je on i podsetio da su za isti posao Hrvatskoj ranije bile potrebne četiri godine.

Istovremeno, Bandović ističe značaj činjenice da je Nemačka počela da se naoružava i da oružjem snabdeva svoje prijatelje i partnere.

”NATO nikada nije bio važniji nego što je danas, i tek ćemo da vidimo šta to praktično znači“, ocenio je Bandović u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari