Evropska komisija ne želi da spekuliše datumima o mogućem prijemu novih članica 1Foto: Ljiljana Bukvić/Danas

Evropska komisija ne želi da spekuliše datumima o mogućem prijemu novih članica, naglasili su zvaničnici ove institucije, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Proširenje je zasnovano na zaslugama. Nadamo se da će svaka zemlja kandidatkinja biti motivisana da sprovede reforme i da bude spremna da pristupi svojim tempom“, izjavila je na pres-konferenciji portparolka Komisije, Dana Spinant.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u ponedeljak, 28. avgusta na Strateškom forumu u Bledu u Sloveniji izjavio da bi Evropska unija trebala biti spremna za prijem novih članica „do 2030. godine“.

Spinant je potvrdila da Mišel nije konsultovao predsednicu Evropske komisije o spominjanju datuma za prijem novih država.

Evropska komisija je nadležna institucija koja priprema mišljenje i predlog o spremnosti zemalja za prijem, a Evropski savet donosi političku odluku.

Spinant je istakla da je proširenje EU politički prioritet za Evropsku komisiju, ali da proces ostaje zasnovan na zaslugama svake zemlje i svaka od njih će postati članica kada bude spremna za to.

„Blisko smo sarađivali sa zemljama kandidatkinjama, kako bismo im pomogli da se pripreme i sprovedu reforme koje su neophodne za ulazak u Uniju. Ali, ponavljam još jednom, za nas je to proces zasnovan na zaslugama“, poručila je portparolka Komisije.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu u EU je oživela debata o proširenju nakon višegodišnje pauze jer države članice nisu bile spremne da pokrenu novi talas proširenja, zbog takozvanog umora od proširenja.

U nastojanjima da se oslabi ruski uticaj, Brisel je preuzeo nekoliko važnih koraka u prošloj godini: Ukrajina i Moldavija, a nakon toga i Bosna i Hercegovina su dobile kandidatski status, Albanija i Severna Makedonija su dobile zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora, a Kosovo je dobilo odluku o viznoj liberalizaciji.

Sve zemlje Zapadnog Balkana osim Kosova imaju kandidatski status, ali nisu na istim fazama pristupnog procesa.

Kosovo je apliciralo za ovaj status u decembru prošle godine, ali još nema odgovor iz evropskih institucija kako nastaviti sa aplikacijom.

Kosovo je poseban slučaj jer zemlju nisu priznale sve države članice Evropske unije, a sa druge strane, u formalnom smislu, Kosovo ima zagarantovanu evropsku perspektivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari