Evropski parlament ima još jednu "zamerku": Prema kojoj regionalnoj inicijativi treba biti rezervisan? 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL / POOL

Evropski parlament preporučio je višim organima Evropske unije da budu rezervisani prema inicijativi Otvoreni Balkan, koju su prošle godine pokrenuli politički lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako piše u juče usvojenom dokumentu sa preporukama za strategiju proširenja treba izraziti snažnu zadršku prema ovoj regionalnoj inicijativi.

Evropskim zvaničnicima se preporučuje „da izraze snažnu zadršku u pogledu svake inicijative za regionalnu privrednu saradnju koja ne obuhvata svih šest zemalja zapadnog Balkana i koja se ne temelji na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan“.

To je još jedna zamerka koju evropski parlamentarci imaju u odnosu na Srbiju osim poziva da nastave pregovore o pristupanju sa Srbijom samo ako se ta zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari znatan napredak u reformama povezanima s EU, kao i da pozove Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i opštom politikom prema Rusiji, pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava, te prihvati vrednosti i prioritete EU, ali i da u tom svetlu ponovno razmotri sva sredstva EU namijenjena Srbiji.

Sofija Popović sa portala European Western Balkans za Danas kaže da zadrška prema Otvorenom Balkanu nije iznenađenje, s obzirom na to da su i druge evropske institucije u više navrata ponovile da regionalne inicijative moraju biti inkluzivne i skrojene prema evropskim pravilima.

– To je ono što Otvorenom Balkanu od početka fali s ozbirom da su pojedine zemlje u regionu iz razlicitih razloga skeptične prema namerama lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Ova formulacija odslikava ono što drugi zvaničnici Evropske komisije ili država članica govore već duže vreme samo zavijeno u diplomatski recnik – ukazuje ona.

Kako dodaje, nasuprot rezervama prema Otvorenom Bakanu, poslanici EP nedvosmisleno su podržali potpisivanje sporazuma u okviru Berlinskog procesa početkom novembra kao korak napred ka kreiranju Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), koji podrazumeva isto što i OB samo inkluzivno i bez dileme da će biti po evropskim pravilima.

– Biće zanimljivo kako će Otvoreni Balkan egzistirati kao inicijativa ukoliko i druge institucije u budućnosti na sličan način budu davale podršku CRM-u u odnosu na OB – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari