Pisonero: Pozdravljamo regionalne integracije, ali potreban napredak u primeni Zajedničkog regionalnog tržišta 1Foto: BETAPHOTO/EUROPEAN COMMISION/DS

Evropska komisija pozdravlja to što su učesnici inicijative Otvoreni Balkan posvećeni promovisanju veće regionalne integracije, ali jasno je da će najveće koristi doći iz učešća svih šest zemalja. Lideri Zapadnog Balkana treba da ostvare napredak u primeni Zajedničkog regionalnog tržišta, kaže za Danas portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, odgovarajući na naše pitanje koji je stav EK o ovoj inicijativi.

U Tirani su se 20. i 21. decembra sreli osnivači Otvorenog Baklana premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Skup je pozdravio o podržao evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, i time otvorio pitanje da li EU menja stav prema ovoj inicijativi, budući da je do sada bilo rezervi.

Pisonero za Danas kaže da regionalna integracija, zasnovana na pravilima EU i istinski inkluzivna, može doneti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju.

– Zbog toga je EU veoma stalo do regionalne saradnje. Nedostatak napretka u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta značajno se odrazio na preduzeća, investitore i potrošače. Pozdravljamo što su učesnici Inicijative za otvoreni Balkan posvećeni promovisanju veće regionalne integracije – navela je ona.

Kako ukazuje jasno je da će najveće koristi doći iz učešća svih šest zemalja reagiona.

– Lideri Zapadnog Balkana treba da ostvare napredak u primeni Zajedničkog regionalnog tržišta, uspostavljenog na Samitu u Sofiji 2020, uz konstruktivan angažman svih strana. Ovo je važno kako bi se ostvarile sve prednosti regionalne integracije, kako bi se što bolje iskoristile investicije iz Ekonomskog i investicionog plana i bolje povezao ceo region sa jedinstvenim tržištem EU – kaže Pisonero.

I zaključuje da će EU nastaviti da podržava Savet za regionalnu saradnju, CEFTA-u, transportnu i energetsku zajednicu u donošenju koristi celom Zapadnom Balkanu i šire kroz poboljšanu regionalnu saradnju.

Ona je pak izbegla odgovor na pitanje da li je komesar Varhelji govorio u ime Komisije obraćajući se liderima Otvorenog Balkana.

U inicijativu Otvoreni Balkan pozvani su ali ne žele da budu deo toga Crna Gora, BiH i Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari