Varhelji: Svaka regionalna saradnja zasnovana na vrednostima EU dobrodošla i korisna 1Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da podržava inicijativu Otvoreni Balkan i pozvao njene članice da je ostave otvorenom a preostale partnere sa Zapadnog Balkana da joj se priključe.

U obraćanju učesnicima samita inicijative koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju a održava se u Tirani, rekao je da svaka regionalna saradnja zasnovana na pravilima i vrednostima EU ne samo da je dobrodošla već je i korisna i za region i za EU.

Varhelji koji se učesnicima skupa obratio putem video linka naglasio je da se i dalje zalaže za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana i zamolio tri zemlje koje su uključene u Otvoreni Balkan da inicijativu ostave otvorenom za preostale partnere sa Zapadnog Balkana koje je pozvao da se priključe.

On je rekao da samo kroz zajedničko regionalno tržište region Zapadnog Balkana može da poveća rast BDP za trećinu.

Druga trećina rasta BDP, prema njegovim rečima, mogla bi se postići kroz ekonomski investicioni plan koji je sačinila EU ali to se takodje zasniva na postojanju zajedničkog regionalnog tržišta i regionalne integracije.

„Jer nema svrhe poovezivati region prugama i auto-putevima ako svaki kamion i svaki voz mora da se zaustavlja na svakoj granici…Nema svrhe stvarati investicionu klimu ako ne postoji medjusobno priznavanje diploma i ne postoji slobodan protok usluga, robe i kapitala“, dodao je.

Varhelji u video obraćanju.

Najavljujući njegovo obraćanje albanski premiejr Edi Rama slučajno je razbio čašu što su i on predsednik Srbije Aleksandar Vučić protumačili kao „dobar znak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari