Menja li EU stav prema inicijativi Otvoreni Balkan? 1Foto: STARSPORT

Poteze komesara za proširenje Olivera Varheljija (nažalost) više ne možemo čitati kao stavove Evropske komisije ili država članica. Razlozi za to leže u činjenici da je on okarakterisan kao neko ko ublažava ocene za Srbiju u oblasti vladavine prava, povlađuje Srbiji, a sve zbog interesa Mađarske i dobrih odnosa Vučića i Orbana, kaže za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, upitan menja li EU stav prema inicijativi Otvoreni Balkan budući da je podržava i evropski komesar.

Komesar Varhelji je izjavio je tokom trajanja nedavnih sastanaka u Tirani pomenute inicijative da podržava ovu inicijativu čiji su osnicači premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, kao i predsednik Srbije AleksandarVučić.

On je pozvao njene članice da je ostave otvorenom a preostale partnere sa Zapadnog Balkana da joj se priključe.

Štiplija navodi da poslednjih dana možemo da vidimo da bosanski mediji pišu da tokom svojih sastanaka sa Miloradom Dodikom nije upozorio lidera Bosanskih Srba na sve negativne posledice Skupštine RS na kojoj bi se donela odluka o prenosu nadležnosti sa federacije na entitet.

– To sve svakako utiče negativno na percepciju kod EU i njen kredibilitet u regionu. Zanimljivo je da na sajtu Direktorata za proširenje Evropske komisije, gde se uobičajeno objavljuju aktivnosti komesara, nema vesti o tome da je Varhelji prisustvovao ovom događaju, što može ukazivati da je on gostovao na ovom skupu kao „solo igrač“ – smatra Štiplija.

Prema njegovim rečima, to što se mađarski komesar pojavio na Raminom i Vučićevom događaju svakako nema veze sa promenom stava Evropske unije prema inicijativi Otvoreni Balkan.

– Iako Brisel ne može da otvoreno kritikuje regionalnu saradnju, već više puta je ponovljeno da će EU insistirati na regionalnim inicijativama koje su inkluzivne i otvorene za svih šest država regiona. Ako se pogleda njegova izjava, on je trojici lidera poslao poruku da ovu inicijativu zadrže, ali da ona mora biti otvorena i za ostatak regiona, a to nije nešto što se prvi put čuje – ukazuje naš sagovornik.

Ali dodaje, da inicijativa „Otvoreni Balkan“ sa sobom vuče nepoverenje na mnogo nivoa, kako u regionu tako i u EU.

– Sa jedne strane teško je zamisliti da će se Kosovo priključiti inicijativi, jer je to nepoverenje prema namerama Srbije potpuno. Kod Crne Gore i BiH još uvek postoji taj strah da je inicijativa zamena za evropske integracije – kaže on.

Zbog svega toga će, kako zaključuje Štiplija, Evropska unija sigurno insistirati da se inicijativa Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM) koja je pokrenuta u okviru Berlinskog procesa, implementira, bez ozbira na razvoj „Otvorenog Balkana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari