EWB: Odbacivanje promene Ustava ne zaustavlja evrointegraciju Srbije

Šta kaže analiza portala European Western Balkans

Ostavite komentar


  1. Koga zanimaju evropske integracije osim onih koji će to dobro naplatiti? Normalnog srpskog građanina zanima kako da natera privatne biznismene na pravedniju raspodelu novca koji mu oni zarađuju. Ali to ne interesuje nikoga ko se bavi politikom, kada to pomenete zovu vas sanjarom i naivčinom, a stvar je tako prosta.

  2. Dilema u svakom slučaju postoji a stručnjaci iz ustavno-pravnih oblasti i opozicija nisu dovoljno glasni da pojasne građanima suštinu promena. Zapravo sa sadašnjim saznanjima prosečan građanin će pre podržati referendum nego biti protiv. Prvi utisak je da je bolje da dođe do ikakve promene na bolje nego nikakve. Sadašnja situacija kada parlament bira sve kako hoće (kako mu se naredi) je baš loša. Da će i ovakve (čak i značajnije) promene kod nas biti samo mrtvo slovo na papiru je druga priča. Ali bi zato opozicija trebalo da ide korak po korak, prihvati ikakve promene a kada dođu na vlast (nadam se uskoro) pokaže da se poštovanje zakona (ustava) podrazumeva a unapređenje pravne prakse ostvaruje i kod lošijih pravnih rešenja (što pre 10-tak godina baš i nije bila praksa).

  3. Nekada stvarno nema smisla podrediti suštinu dnevnim potrebama. Ako je promena sudskog sistema jedan od kriterijuma, to ne znači i da je jedini, ali svakako i dalje znači da je neophodan kriterijum. Razlika u odnosu na ostale kriterijume što se za ovaj mora izaći na referendum, a za ostale to nije neophodno. Politika „hajde da sve porušimo kako bismo izgradili lepše i bolje“ je destruktivna utopija dostojna samo neozbiljnih i neodgovornih ljudi, i predstavlja upravo onaj kamen spoticanja koji ovu zemlju vekovima drži tu gde jeste.

  4. Referendum SLOBODNIH GRAĐANA će odlučiti o svojoj i sudbini Srbije. Do tada, sledi obračun sa domaćim i stranim okupatorima. Po svaku cenu!

Ostavite komentar


Politika

Žiofre: Buduće ime za Srbiju je EU 9

Žiofre: Buduće ime za Srbiju je EU

Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) organizovala je večeras u Beogradu Gala veče povodom 15 godina rada pod nazivom ''Dobrodošli u budućnost", a tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre naglasio je da je "EU buduće ime za Srbiju", prenosi RTV.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.