Fabrici: Potrebno smanjiti tenzije, mediji moraju da budu objektivni 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je u zemlji potrebno smanjiti tenzije i da mediji koji imaju važnu ulogu, posebno u periodu izbora, moraju da budu objektivni.

„Važno je reći da politički animozitet ne treba da pređe u lične napade. Mediji ne treba da se koriste kao instrument u političkoj borbi, debata treba da se vodi na korektan način, da se razmenjuju ideje, mi podržavamo takav politički narativ“, rekao je Fabrici za televiziju N1.

Povodom ukidanja vanrednog stanja, Fabrici je rekao da je „legitimna zabrinutost“ pojedinih organizacija da postoji mogućnost da neke restriktivne mere ostanu na snazi.

„Mere koje se sprovode moraju biti proporcionalne, pravilno usmerene i vremenski ograničene. Dobar pravac je da je vanredno stanje ukinuto. Kriza nije gotova, moramo da poštujemo mere i distancu. Zato je bitno da se zakoni koriste u borbi protiv pandemije“, rekao je Fabrici.

On je dodao da će EU pratiti donošenje zakona i da će sačekati godišnji izveštaj za zemlje kandidate pre nego što da komentar.

Jučerašnji video samit Evropske unije i Zapadnog Balkana Fabrici je ocenio kao „dobar sastanak“.

„Važno je da se dogodio, uprkos poteškoćama zbog korona virusa. To je bila poruka da je prioritet EU da radi blisko sa Srbijom i Zapadnim Balkanom. Prioriet je bio na pomoći koju je EU obezbedila za region, ali i solidarnosti i pomoći koja je sa Zapadnog Balkana otišla ka EU“, naveo je Fabrici.

On je rekao da se na samitu razgovaralo i o ekonomskom oporavku i da je EU „stavila na sto 3,3 milijarde evra za ceo region“.

„Važno je što je Srbija učestvovala na konferenciji i donirala sredstva za izradu vakcine u iznosu od dva miliona evra. Pričali smo i o transportu, prevozu robe, protoku ljudi i usluga. EU će ubrzo imati novi veliki ekonomski plan za region kako bi pomogla u oporavku ekonomije“, kazao je Fabrici.

Rekao je da je na samitu potvrđeno specijalno partnerstvo EU i Zapadnog Balkana i evropska perspektiva regiona.

„Za Srbiju je proširenje realnost, sada treba više da se fokusiramo na solidarnost, zajednički rad i ekonomske reforme na putu oporavka“, naveo je.

Na tvrdnje da je percepcija u javnosti da je mnogo više pomoći Srbiji stiglo iz Rusije i Kine nego iz EU, Fabrici kaže da gleda podatke i činjenice na terenu.

„Srbija je zemlja koja je na putu pristupanja EU, mi doniramo Srbiji gotovo 300 miliona evra svake godine, plus zajmovi Evropske investicione banke. Mislim da i građani Srbije mogu da vide koliko EU daje Srbiji i ranije i sada i u budućnosti i kako je ova pomoć važna u napretku Srbije ka Uniji, od zaštite životne sredine, infrastrukture, vladavine prava, obrazovanja, to je duga i lepa lista“, dodao je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari