Fabrici: Sloboda izražavanja bez napretka 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da se u izveštaju EU o napretku Srbije u procesu evropskih integracija ocenjuje da na prostoru slobode izražavanja nije ostvaren napredak.

U borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je zabeležen izvestan napredak, rekao je Fabrici na Petoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU.

Fabrici je naveo da je EU ocenila da je Srbiji potrebno jačanje uloge parlamenta i da je prisutan suviše veliki politički uticaj na sudstvo.

U ekonomiji je zabeležen veoma dobar napredak. Mada je prošlogodišnji rast ekonomije bio manji od dva odsto, očekuje se porast izvoza i stranih investicija, izjavio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, potrebni su reforma javnih preduzeća i jačanje konkurencije.

Preporuka Brisela je da priključenje EU ostane u fokusu svih institucija u Srbiji, naveo je Fabrici.

On je ocenio da je ova godina ključna za proširenje EU, u kojoj je oživljena speremnost da se taj proces nastavi.

To treba da postoji i na zapadnom Balkanu. Svi treba da radimo u istom smeru, izjavio je Fabrici, uz konstataciju da je EU posvećena svojim reformama, čiji deo je i njeno proširenje.

Direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla da strahuje da će Strategija proširenja EU imati kraći vek trajanja od najavljenog i da Unija „neće imati strpljenja da nas čeka do 2025. godine“.

Zato je važno naglasiti koliko je bitno da zajedno radimo na izgradnji demokratskih institucija, izjavila je Sonja Liht. Ona je navela da nema demokratske države bez strogog odvajanja izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti. Da bi radili na jačanju institucija i ozbiljnih demokratskih procesa, moramo se osloboditi dominacije izvršne vlasti, ocenila je Sonja Liht.

Ona je izjavila da je važno da se ne uruši postojeća snaga nezavisnih regulatornih tela. Njihov značaj ne bi bio tako velik da su pravosuđe i državna uprava efikasniji, konstatovala je Sonja Liht.

Šef Pregovaračkog tima Vlade Srbije sa EU Tanja Miščević je rekla da se ocene iz izveštaja čitaju, ali da treba obratiti pažnju na preporuke o tome šta treba uraditi.

Ona je izjavila da se očekuje otvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja sa EU, verovatno pet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari