Fajon i Bilčik izrazili zabrinutost zbog izveštaja o nepripremljenosti biračkih odbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik izrazili su zabrinutost zbog izveštaja da na referendumu o promenama Ustava Srbije birački odbori nisu bili adekvatno pripremljeni da sprovedu proces glasanja.

„Pozivamo nadležne organe da osiguraju poboljšanje u toj oblasti uoči predstojećih izbora. Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi vladavine prava“, navodi se u zajedničkom saopštenju dvoje evroposlanika.

Fajon i Bilčik takodje su izrazili žaljenje što nije postignut dogovor sa vlastima na Kosovu da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača koji tamo žive, kao što je to bio slučaj u ranijim izbornim procesima.

Oni su pozdravili odluku građana da podrže ustavne promene u delu koji se odnosi na nezavisno pravosuđe kako bi pravosudni sistem postao nezavisniji. Prema njihovim rečima, to je važan korak na putu Srbije ka EU, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Evropska unija je juče pozdravila rezultat referenduma na kojem su građani Srbije podržali ustavne promene kao važan korak ka nezavisnijem pravosudju dodajući da srpske vlasti sada treba da izmene mnoge zakone.

Republička izborna komisija saopštila je na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta da je na referendum izašlo 30,65 odsto upisanih birača od kojih je za promenu Ustava glasao 59,73 odsto, a protiv 39,26 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari