Fale samo Brana Crnčević, Čavoški, Ćosić: Šta proevropska opozicija misli o proglasu desnice o Kosovu? 1Izvor: N1 / Foto: Goran Srdanov-Nova.rs / Foto: www.ds.org.rs

Proglas za reintegraciju Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije ne znači mnogo, jer ne predstavlja osnovu za akciono niti za organizaciono udruživanje, ali zabrinjavajuće je odsustvo realnosti i bilo kakve brige za život i sudbinu građana, smatraju predstavnici proevropske parlamentarne opozicije komentarišući proglas koji su objavili Novi DSS, Narodna stranka, Dveri, Zavetnici, grupa profesora i akademika.

Kako oni tvrde, Vučićeva propaganda će ih predstavljati kao ekstremnu desnicu, pokušavajući da njega predstavi kao umerenog političara centra.

Đorđe Pavićević, iz poslaničke grupe Zeleno-Levi blok, za Danas kaže da Proglas sam po sebi deluje kao prazan i prilično besadržajan dokument, ali da govori da desnica nema jasnu i razrađenu politiku prema ovom pitanju.

– On doduše poziva na „otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosmetskih Albanaca“ i bilo bi lepo da vidimo platformu za pregovore o „reintegraciji na zajedničku korist“ sa prištinskim vlastima, jer drugi predstavnici za sada ne postoje. Drugo je pitanje da li to znači ujedinjavanje desnice i kakvo ujedinjavanje. Ovo nije prvi takav pokušaj pod pokroviteljstvom iste grupe profesora i akademika, poslednji smo videli uoči aprilskih izbora. U tom pogledu proglas ne znači mnogo, jer ne predstavlja osnovu ni za akciono ni za organizaciono udruživanje, čak i pod inostranim pokroviteljstvom kakvo se priziva – navodi Pavićević.

On kaže da ga brine što najveći deo ovih organizacija ne pokazuje nikakvu brigu za život i sudbinu građana, u današnjoj Srbiji ili onoj budućoj kakvu prizivaju, nego želi da ih izloži još većem teretu i rizicima iskonstruisanim u svojim geopolitičkim analizama i novim antiimperijalnim podelama sveta.

– Još više brine i teško je shvatljivo da se u ovom proglasu i još više u izjavama, potpisnici pozivaju na geopolitičko, kulturno, a neki od njih i na krstaško, svrstavanje koje Srbiju dovodi u polukolonijalni odnos spram Rusije i Kine i vodi u neizvesan u sukob sa ostatkom sveta, sa nadom da će, za razliku od devedesetih, ovoga puta Zapad izgubiti bitku, pa i rat – navodi Pavićević.

A Đorđu Miketiću, iz poslaničkog kluba Moramo-Zajedno, „tu fale Brana Crnčević, Čavoški, Ćosić“.

– Bio bi i Vacić, samo je morao do Moskve po novu turu Z majica. Ali ozbiljno, da li mi kao društvo možemo konačno doći do momenta kada razgovaramo o politici koja je utemeljena u realnosti, do politike koja proizvodi život i prosperitet za ljude. Mi nestajemo. Popis će pokazati da nas je tri miliona manje nego što nas je bilo sredinom 80-tih, ili od momenta kada su ovakve iracionalne identitetske politike počele da nas razaraju. Ako smo napravili takvu grešku 89-te, da idemo kontra čitavog razvijenog sveta, ne smemo je ponoviti danas. To nijedno društvo nebi moglo preživeti. Ovo je pitanje našeg opstanka i kao društva ali i kao Srba, ako hoćete. Zato molim sve da shvate ozbiljnost situacije – kaže Miketić za Danas.

Dok Nebojša Novaković iz poslaničke grupe Demokratske stranke podseća da polemika o Kosovu na dvodnevnom zasedanju Skupštine Srbije nije iznedrila ništa što bi se moglo nazvati rešenjem.

– Razlog za to je taj što sednica o Kosovu zbog rešenja nije ni sazvana, već zbog, kao i od sad, zbog totalne propagande Aleksandra Vučića koji se obraćao svom biračkom telu. Suočen sa nastavkom krize na spoljnopolitičkom planu, gde mu ide veoma loše, na unutrašnjem planu ima još nekoliko okolnosti koje mu idu naruku. Jedna od takvih jeste okupljanje pojedinaca i stranaka oko ideje zaoštravnja na pitanju Kosova. Ne verujem da je ispravno zvati ih blokom, već kratkoročnim projektom. Miloševićevom ministru propagande iz devedesetih ide u prilog to da nekog relevantanog može da prozove za ratnohuškačku retoriku, što predstavnici SNS-a i koriste kao argument u ovom slučaju – ukazuje Novaković za Danas.

Kako zaključuje, svaka politika koja nema utemeljenje u realnosti može biti opasna.

– Većina potpisnika pomenutog proglasa je, osim po populističkim stavovima, prepoznatljiva i po anticivilizacijskoj retorici. Vučićeva propaganda će ih predstavljati kao ekstremnu desnicu, pokušavajući Vučića da predstavi kao umerenog političara centra. Tvrdim da potpisnici apela nikada ne mogu biti vlast u Srbiji i da su zbog toga idealna opozicija za Vučića i njegov režim. Korisno mu je da sa njima preti kao sa lošijom alternativom, iako zna da ne mogu da ugroze njegovu vlast. On vešto koristi njihovo nerazumevanje globalnih prilika sa čim u poređenju i sam Vučic može delovati razumno i prihvatljivo – smatra Novaković.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović nije želeo za Danas da komentariše proglas desnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari