Oštre reakcije vlasti na Proglas desnice za odbranu Kosova: Stefanović brani Vučića, Vulin proziva Jeremića, Obradovića i Jovanovića 1Foto: Medija centar

Predstavnici vlasti i članovi vladajuće Srpske napredne stranke i njenih partnera oštro reaguju na Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije koji su juče objavili članovi Narodne stranke, Dveri, Zavetnika, koalicije NADA, grupa profesora i akademika koji su se složili da se mora insistirati na punoj reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Osim tabloida koji su odmah neke od potpisnika, Vuka Jeremića, lidera NS, Milloša Jovanovića, predsednika Novog DSS i Boška Obradovića, predsedniak Dveri, označili kao one koji su predali i izgubili Kosovo i koji samo glume patriote, reagovali su ministri takozvane sile, ministar odbrane i ministar policije, ali i direktor Kancelarije za KiM.

Oglasio se, iz vrha SNS izopšten Nebojša Stefanović, sa pozicije ministra odbrane saopštenjem u kojem brani predsednika stranke i Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je piscima proglasa želja isključivo politička, a to je da svrgnu Vučića.

„Ne bi oni ni da zauzmu njegovo (Vučićevo) mesto i da donose odluke, postavili bi nekog drugog da vodi državu, kako bi nastavili da iz prikrajka i zaklona peticija i proglasa, ‘brane’ Kosovo i Metohiju, jer jedino tako umeju da vode ovu borbu“, ocenio je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se dodaje, „upravo je Aleksandar Vučić, koga napadaju potpisnici proglasa, izvukao pitanje KiM iz ponora u koji su ga ubacili isti ti ‘borci’ za Srbiju i njen suverenitet i zato je njihov pamflet podla podmetačina, koja ne bi zaslužila bilo kakvu reakciju da nije to što jeste“.

On je naveo da je taj pamflet je još jedna „lična sramota svakog od vas pojedinačno i vas kao grupe koja bi Kosovo i Metohiju da brani guslanjem i ratnim bubnjevima, gde biste svi ostali u Beogradu da radite ono što jedino umete, da pišete saopštenja i proglase.

Reakcija je brzo stigla i od ministra policije i lidera Pokreta socijalista, Aleksandra Vulina, koji je, kako prenose tebloidi naveo da su „jedino gori od izdajnika oni koji optužuju druge za izdaje koje su sami počinili“.

„Jeremić, Obradović i Jovanović nisu osetili potrebu da 2004. godine zahtevaju od Tadića i Koštunice da dignu vojsku i pošalju je na Kosovo u odbranu našeg naroda koga dva dana ubijaju, proteruju i pale“, naveo je Vulin.

Kako je dodao, ni 2008. nisu poslali vojsku da zaustave nasilno otcepljenje, već im se sva akcija završila na kratkotrajnom proterivanju ambasadora Crne Gore, ambasadori Amerike, Britanije ili Nemačke nisu morali da napuštaju Srbiju pred takvim junacima.

Pominjanje Kosova nije moglo da prođe bez direktora Kancelarije za KiM i člana Predsedništva SNS Petra Petkovića, koji je ocenio da su „po ko zna koji put Vuk Jeremić i ostatak srpske opozicije neodgovorno, populistički i pre svega štetočinski istupili, zarad sticanja jeftinih političkih poena i spremni da tuđu decu šalju u rat“.

U saopštenju se navodi da se u nizu „štetočinskih i antisrspkih poteza koji je u svojoj karijeri povukao Vuk Jeremić, najnovije zveckanje oružjem i pozivanje na prolivanje tuđe krvi izdvaja kao nedvosmislen pokazatelj da srpska opozicija niti može niti želi da se izdigne iznad interesa dnevne politike zarad interesa našeg naroda na KiM“.

On navodi da će možda takvim nastupom ubrati neki jeftin politički poen, ali Srbi na Kosovu i Metohiji, kako kaže, previše dobro znaju koja je cena mira i koliko su ih puta Jeremić i njemu slični ostavili na cedilu, kao što svedoče i tome da je njegovo štetno pitanje pred Međunarodnim sudom pravde kojim je na tacni predao takozvanu kosovsku nezavisnost, danas argument kojim se protiv Srbije služe mnogi u svetu.

Petković je pozvao Jeremića da prestane da obmanjuje javnost i da otvoreno kaže da to za šta se zalaže nije čin patriotizma, nego direktan poziv na sukobe i rat.

„Samo što Jeremića, kao i ostale potpisnike opozicije, nema ni na Jarinju, ni na Brnjaku, ni južno od Ibra, nego bi rat za Кosovo i Metohiju da vode iz srca Beograda ili vračarskih kafića. Za razliku od njih Srbi na Kosovu i Metohiji žele mir, a ne ratove u koje bi gotovo svakodnevno da ih uvuče Aljbin Kurti, a sada i Vuk Jeremić sa delom srpske opozicije, što samo pokazuje da po ko zna koji put rade zajedničkim snagama protiv interesa srpskog naroda na KiM“, zaključuje Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari