Zašto su Narodnoj stranci Zavetnici, Dveri i Novi DSS iskrena opozicija Vučiću, prihvatljiva za saradnju, a SSP nije? 1foto FoNet Milica Vučković

Narodna stranka se našla u istom bloku u vezi sa pitanjem Kosova sa Zavetnicima, Dverima i Novim DSS, uprkos činjenici da se ove partije u velikom delu javnosti prepoznaju kao one koje zapravo rade za režim Aleksandra Vučića zato što, kako kaže za Danas potpredsednica Narodne stranke, Sanda Rašković Ivić, nema sumnje u odnosu na njihove stavove kada je reč o kosovskom pitanju. Dodaje, međutim, da prepoznaje njihovo „koketiranje“ sa režimom SNS.

Imajući u vidu da je Narodna stranka zauzela prilično kategoričan stav i izražavala ozbiljne sumnje u odnosu na pojedine stranke opozicije, pre svih Stranku slobode i pravde, kada je reč o njihovoj iskrenosti u odnosu na vladajući režim Srpske napredne stranke i spremnosti na saradljivost, postavlja se pitanje kako je moguće da ulazi u „savez“ i ujedinjujući faktor sa partijama poput Zavetnika, Novog DSS i Dveri, koje su naveliko pod ozbiljnom senkom sumnje da su neiskrena opozicija, koja je nastala i koja radi za Aleksandra Vučića.

– Narodna stranka se odazvala na poziv intelektualaca i rodoljuba koji su se do sada pokazali kao dosta iskreni u odnosu na vlast Aleksandra Vučića i pitanja Kosova. Matija Bećković, Milo Lompar i Miloš Ković, za kojeg sam čula ne samo od kolega već i od studenata, kojima mnogo više verujem, da je iskren u svojim stavovima, a koji je i ime u istorijskoj nauci. Ni sa kim nije „talio“. Naše je da se odazovemo na poziv tih ljudi a njihovo da procene ko je tu iskren a ko neiskren – kaže sagovornica Danasa.

Kako dodaje, pozivu su se odazvali Zavetnici, Novi DSS i Dveri, a što se tiče njihovog delovanja u vezi sa Kosovom, mislim da je ono bilo korektno.

– Ali, što se tiče njihovog koketiranja sa Vučićem, tu bismo već mogli da raspravljamo i da postavimo znake pitanja. Međutim, ne verujem da su te stranke na drugom fonu kada je reč o kosovskom pitanju od nas – zaključuje Sanda Rašković Ivić.

Potpisnici Proglasa za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije ocenili su danas da je poslednji trenutak da se promeni kosovska politika Srbije i pripremili deklaraciju o reintegraciji pokrajine u ustavno-pravni poredak Srbije.

Članovi Narodne stranke, Dveri, Zavetnika, koalicije NADA, grupa profesora i akademika složili su se da se mora insistirati na punoj reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Kako se navodi u deklaraciji koju je pročitao akademik Matija Bećković, neprihvatljivi su svi predlozi koji podrazumevaju podelu, razmenu teritorija, odricanje od Kosova i Metohije, predaju dela ili cele teritorije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ili na bilo koji način ugrožavaju budućnost celovite pokrajine u sastavu Srbije.

„Niko nema ni pravo ni legitimitet da radi u tom pravcu niti da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije“, navodi se u Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari