"Kako misle da vrate Kosovo, ratom u kojem njihove glave neće stradati": Sagovornice Danasa o Proglasu o Kosovu akademika, profesora i političara 1Foto: Medija centar/Danas

Osim čistog populizma i sticanja političkih poena, ne postoji smisao ove inicijative – potpisnika Proglasa za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije. Takođe, godinama unazad od strane javnih ličnosti koji su danas predstavili ovaj Proglas, javnosti nije predočen nijedan pokušaj političara sličnog stava da tu svoju politiku i ostvare – vrate Kosovo u okvire Srbije.

Ovako su sagovornice Danasa, Biljana Stojković iz koalicije „Moramo“, iz Beograda, i Milica Rakić Andrić iz nevladine organizacije Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice doživele nastup profesora, političara i javnih ličnosti, potpisnika navedenog proglasa.

Oni su, između ostalog, ocenili da je poslednji trenutak da se promeni kosovska politika Srbije i pripremili deklaraciju o reintegraciji pokrajine u ustavno-pravni poredak Srbije.

Članovi Narodne stranke, Dveri, Zavetnika, koalicije NADA, grupa profesora i akademika složili su se da se mora insistirati na punoj reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Kako se navodi u deklaraciji koju je pročitao akademik Matija Bećković, neprihvatljivi su svi predlozi koji podrazumevaju podelu, razmenu teritorija, odricanje od Kosova i Metohije, predaju dela ili cele teritorije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ili na bilo koji način ugrožavaju budućnost celovite pokrajine u sastavu Srbije.

„Niko nema ni pravo ni legitimitet da radi u tom pravcu niti da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije“, navodi se u Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Kako je pročitao Bećković, deklaracija dalje nalaže da je jedino rešenje koje je prihvatljivo i poželjno za Srbiju – puna reintegracija čitave teritorije Kosova i Metohije „sa svim svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavno pravni poredak Srbije“.

„Kao deo tog procesa, spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosmetskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane i načinima na koji će se ova ustavno-pravna reintegracija obaviti na zajedničku korist“, navodi se u deklaraciji.

– Na koji način, pomoću koje magije, bilo ko može da natera Albance s Kosova da postanu ponovo deo ustavnog poretka Republike Srbije? Da li možda ova grupa „patriota“ sa Terazija pozivaju u neku oružanu ofanzivu i nove žrtve? Ozbiljna politika nisu lepe želje i snovi. Umesto poezije i izanđale proze, bilo bi dobro da se spuste na zemlju i sagledaju realnost života ljudi na Kosovu. Ovo je novo zamajavanje građana i mitološko dolivanje ulja na vatru, a glavom neće platiti ovi akademici, profesori i političari, već građani srpske nacionalnosti koji žive u teškim uslovima na Kosovu, posebno južno od Ibra – kaže sagovornica Danasa.

"Kako misle da vrate Kosovo, ratom u kojem njihove glave neće stradati": Sagovornice Danasa o Proglasu o Kosovu akademika, profesora i političara 2
Foto: Medija centar Beograd

Kako dodaje, najgore joj je saznanje da se ovde reč „patriotizam“ koristi u metafizičkom značenju, u kontekstu istorijskih motiva, pa često misli da u ovu reč, po načinu na koji se ona koristi, nikada ne mogu da se uguraju ljudi, narod.

– Prečesto nam pokazuju da u njihovoj interpretaciji patriotizma narod nužno mora biti žrtvovan za nekakve vizije nebeske. To mora sve da nas plaši, jer ovo nisu dela bez efekta. Ako volite ljude, ako želite dobro životu, takvi imaginarni potezi ne smeju da se povlače – zaključuje sagovornica Danasa.

Prema rečima Milice Rakić Andrić, proglas je još jedan u nizu skupine isith, ili većnoom istih aktera koji kroz različite grupacije godinama signaliziraju šta je njihova politika prema Kosovu.

– Ta se politika ne menja, ali kako se radi o akterima koji nisu preterano često u javnom prostoru, verovatno su osetili potrebu da iznova podsete javnost na te stavove. Ono što iznova izostaje u ovakvim nastupima je da navedu kako bi tu politiku sproveli, posebno deo koji se odnosi na uspostavljanje kontakta i dijaloga sa Albancima – kaže Milica Rakić Andrić.

"Kako misle da vrate Kosovo, ratom u kojem njihove glave neće stradati": Sagovornice Danasa o Proglasu o Kosovu akademika, profesora i političara 3
Foto: Privatna arhiva

Ne samo to, napominje ona, u nekad i višegodišnjim pauzama između sličnih događaja, javnosti nije predočen nijedan pokušaj političara sličnog stava da tu svoju politiku i ostvare.

– To nije tačno samo za desno orijentisane političke predstavnike več i one u centru ili čak levo, jer je sličan plan iznet i u Predlog deklaracije o pomirenju srpskom i albanskog naroda pa ni tada nije bilo konkretnih koraka u tom smeru. Odgovornost za to što široki društveni i politički dijalog između dva naroda ne postoji naravno nije samo odgovornost srpskih partija, ali pokazuje koliko uprošteno oni ponekad gledaju na pitanje Kosova – smatra naša sagovornica.

Prema njenim rečima, slično je i sa zahtevima za povratak pregovora o Kosovu u UN kad bi trebalo da znaju da postoji rezolucija generalne skupštine UN koju je Srbija dogovorila sa svim članicama EU i koja bi, da bi to bilo moguće, morala biti promenjena.

– Opet, to jeste jedan od predloga i svakako da postoji pravo političkih aktera da taj stav zastupaju, ali onda treba i da pokažu konkretne korake u tom smeru, za početak možda zagovaračke sastanke sa nekom od zemalja EU na kojima bi tražili izmenu rezolucije iz septembra 2010 – zaključuje Milica Rakić Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari