Fatmir Šeholi: Polaganje zakletve novih poslanika Srpske liste je dobra vest 1foto snapshot youtube

Fatmir Šeholi, direktor nevladine organizacije Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa, smatra da je polaganje zakletve poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova veoma dobar korak.

„Taj potez će sigurno uticati na smirivanje situacije i omogućiti dalji dijalog za pronalaženje izlaska iz trenutne situacije na severu Kosova. Znači bez obzira na sve situacije koje postoje zbog krize na Severu, ova današnja je dobra vest“, poručuje Šeholi.

Prethodni poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini 7. novembra su ovoj instituciji vratili svoje mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu 21. novembra.

Kao svoj zahtev naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu.

U međuvremenu su održani sastanci predstavnika Vlade Kosova i EU u Briselu, a mediji su javili zvanično nepotvrđenu vest, da je postignut dogovor da se odlože mere preregistracije i kažnjavanja za deset meseci.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, je izjavio da odluka od 5. novembra o izlasku iz institucija ostaje da važi, a Kancelarija je saopštila da je počelo potpisivanje ugovora sa Srbima koji su napustili kosovske institucije, kako bi mogli da dobiju primanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari